close
Napkollektorok a téti kistérségben
Egyéb - Megújuló

Napkollektorok a téti kistérségben

A napkollektorok működésének ismertetésére bemutatóközpontot hoznak létre a Győr-Moson-Sopron megyei Téten; itt arról is tájékoztatják majd a kistérség lakóit, hogy az önkormányzati létesítmények energiafelhasználásában mekkora megtakarítást lehet elérni a napelemek segítségével – közölte Kukorelli László, a kistérségi társulás elnöke, Tét független polgármestere.

Regner Márta projektmenedzser tájékoztatása szerint iskolák, óvodai konyhák, sportöltözők melegvíz-ellátásának a megoldására nyolc település fogott össze a téti kistérségben. Több községben, köztük Tényőn és Felpécen már napkollektorok közreműködésével kapnak meleg vizet az érintett középületek, s működik a napelemes rendszer Sokorópátkán és Kajárpécen is. A téti iskolánál a jövő héten indul a szerelés – tette hozzá.

A kivitelezés utolsó fázisában alakítják ki a kistérségi központban a bemutatóhelyet, ahol a megújuló energiaforrások környezetkímélő hatásáról, gazdasági és egyéb előnyeiről tájékozódhatnak az érdeklődők. Az adatgyűjtő rendszer pedig a megtakarításokról ad majd információt.

A nyolc településen megvalósuló fejlesztés költsége mintegy 310 ezer euró. A beruházást az összeg 85 százalékával támogatta az Európai Unió, tíz százalékot tett ki az állami hozzájárulás, öt százalék pedig az önrész.

Az energetikai korszerűsítésre a csallóközi Tőkési-ág kistérséggel közösen pályázott a téti kistérség. A támogatást a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerték el. A csallóközi kistérség is napkollektoros rendszerek telepítésére nyerte el az uniós támogatást.