close
Új napkollektort fejlesztenek Szekszárdon
Egyéb - Megújuló

Új napkollektort fejlesztenek Szekszárdon

Sorozatban gyártható parabolikus napkollektor kifejlesztésén dolgozik a szekszárdi Gép és Gépelem Kft., amely a szolár rendszer költséghatékony előállítására nyert el 50 millió forintos európai uniós támogatást. A kft. az összesen 110 millió forintos projekt keretében 2013 nyarára készíti el a Parkolnak nevezett szolár rendszer termékgyártási dokumentációját – közölte Farkas Gábor ügyvezető.

A gépgyártó cég a korábbi években elért 200 millió forintos árbevételt részben az innovatív piaci és műszaki problémák megoldásával kívánja növelni, ebben különleges helyet foglal el a szolártechnológiai fejlesztés – tette hozzá. A tervezett napkollektorban a parabola forma alkalmazása mellett a napenergia-gyűjtő gáznemű hőközvetítő közeget alkalmaz, magas, 500 Celsius fok feletti hőmérsékleten. Petró Balázs, a projekt műszaki vezetője arról számolt be, hogy olyan termék kifejlesztése a céljuk, amelynél a kinyert energia hőmérséklete magasabb a jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható berendezések 15-80 Celsius fokos kilépő hőjénél. A kft. a fejlesztéssel olcsón gyártható, üzemeltethető, egyszerű kivitelű berendezést kíván létrehozni azoknak, akik nem csak meleg vizet kívánnak napenergiával előállítani, hanem más háztartási berendezések, szaunák, vagy éppen gabonaszárítók fűtésére is fel szeretnék használni – magyarázta.

A tervezett munka már meglévő ismeretekre épül. A műszaki vezető közlése szerint már a XIX. században építettek hasonló napkollektorról, a cég terveivel azonos hőmérsékletű gázközeggel üzemelő szivattyút, amit később Egyiptomban öntözésre használtak. Kínában és Spanyolországban pedig működnek olyan, 10-20 megawattos, kísérleti kollektorok, amelyeknek szerkezete, közege, és a kilépő hőmérséklet megegyezik a pályázatban tervezettel. A parabolikus napkollektorok abban térnek el a hagyományos síkkollektoroktól, hogy a parabola antennához hasonló tükörrendszer segítségével a napsugarakat egyetlen pontba fókuszálva lényegesen magasabb hőmérséklet előállítására képesek.

Magyarországon az utóbbi években több intézményben is telepítettek szolár parabolát. Ilyen, a Magyar Villamos Művek Zrt. beruházásában elkészült berendezés támogatja többek közt az óbudai nyugdíjas ház fűtési rendszerét, amely egy évben 13.800 kilowattóra energiát állít elő, ami 1461 köbméter földgáz hőértékének felel meg.