close
Közös pályázatot tervez a CEZ egy szlovákiai és csehországi atomerőműre
Atom - Blog - Egyéb

Közös pályázatot tervez a CEZ egy szlovákiai és csehországi atomerőműre

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) azt mĂŠrlegeli, hogy kĂśzĂśs pĂĄlyĂĄzatot Ă­r ki a szlovĂĄkiai JaslovskĂŠ Bohunice ĂŠs a dĂŠl-csehorszĂĄgi TemelĂ­nben felĂŠpĂ­tendő Ăşj atomerőmű blokkokra. A “szuperpĂĄlyĂĄzat” ĂŠrtĂŠke 230-290 milliĂĄrd korona kĂśzĂśtt mozogna. MĂŠrlegeljĂźk a dolgot. A beszĂĄllĂ­tĂł cĂŠgek kapacitĂĄsa pillanatnyilag a maximumon műkĂśdik. Ha egy atomerőmű helyett kettőt tudnĂĄnk felajĂĄnlani, az vonzĂł lehetne szĂĄmukra – jelentette ki Ladislav KrĂ­z, a CEZ szĂłvivője. MegerősĂ­tette, hogy a szlovĂĄkiai JaslovskĂŠ Bohunice atomerőművet a szlovĂĄk Javys cĂŠggel kĂśzĂśsen fogjĂĄk felĂŠpĂ­teni, a szĂźksĂŠges szerződĂŠst mĂĄjus vĂŠgĂŠn Ă­rjĂĄk alĂĄ PrĂĄgĂĄban az uniĂłs energetikai fĂłrum idejĂŠn.

A projekthez szĂźksĂŠges szaktanulmĂĄnynak a jĂśvő ĂŠv kĂśzepĂŠre kellene elkĂŠszĂźlnie. VĂĄrhatĂłan csak a szakvĂŠlemĂŠnyek alapjĂĄn dől el az is, hogy a szlovĂĄk kormĂĄny egy, vagy kĂŠt reaktort ĂŠpĂ­ttet JaslovskĂŠ BohunicĂŠben.

A jelenlegi elkĂŠpzelĂŠs egy energiablokkrĂłl szĂłl, a teljesĂ­tmĂŠnyről szĂłlĂł elkĂŠpzelĂŠsek 600-1600 megawatt kĂśzĂśtt mozognak. A kĂśltsĂŠgek vĂĄrhatĂłan 4-6 milliĂĄrd eurĂłra rĂşgnak majd. A szlovĂĄk kormĂĄny terve alapjĂĄn az ĂŠpĂ­tkezĂŠs 2013-ban kezdődne.

A csehorszĂĄgi TemelĂ­n bővĂ­tĂŠsĂŠről mĂŠg nincs hivatalos dĂśntĂŠs, de a felelős fĂłrumok szĂĄmolnak vele. A munka tervezett kezdete szintĂŠn 2013, s a befejezĂŠs, Ăźzembe helyezĂŠs mindkĂŠt atomerőmű esetĂŠben 2020. TemelĂ­n esetĂŠben a CEZ mĂĄr rendelkezik a szĂźksĂŠges kĂśrnyezeti hatĂĄstanulmĂĄnnyal is, amelyet mĂŠg 2008-ban rendelt meg. JaslovskĂŠ Bohunice esetĂŠben ez mĂŠg nem kĂŠszĂźlt el.

Az E15 cseh gazdasĂĄgi napilap szerint a hatalmas ĂŠrtĂŠkű pĂĄlyĂĄzat irĂĄnt előzetesen nĂŠgy gyĂĄrtĂł ĂŠrdeklődik: a japĂĄn Mitsubisi, az orosz Atomenergoprojekt, az amerikai Westinghouse ĂŠs a francia Areva.

Ami a temelĂ­ni atomerőmű reaktorĂĄt illeti, ĂĄllĂ­tĂłlag nĂŠgyfĂŠle vĂĄltozatot mĂŠrlegelnek.

Â