close
Japán cégeket várnak az orosz távolkeleti szénhidrogén beruházásokhoz
Egyéb - Gáz

Japán cégeket várnak az orosz távolkeleti szénhidrogén beruházásokhoz

BeszĂĄllhatnak az orosz tĂĄvolkeleti szĂŠnhidrogĂŠn infrastruktĂşra
fejlesztĂŠsĂŠbe a japĂĄn vĂĄllalatok, fejtette ki egy orosz-japĂĄn Ăźzleti
fĂłrumon Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk. A kĂ­sĂŠretĂŠben JapĂĄnba
utazott Alekszej Miller Gazprom vezĂŠr szerint a japĂĄnok szĂĄmĂĄra ezzel
nemcsak beruhĂĄzĂĄsi lehetősĂŠg nyĂ­lik, de nőhet az orosz gĂĄz tĂĄvolkeleti
exportja is. CĂŠge ĂŠs az illetĂŠkes japĂĄn minisztĂŠrium tegnap dĂŠlutĂĄn
szĂĄndĂŠknyilatkozatot Ă­rt alĂĄ a Vlagyivosztokban ĂŠpĂ­tendő LNG-Ăźzem japĂĄn
rĂŠszvĂŠtellel valĂł megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄrĂłl. Egy japĂĄn lap mĂĄr egy hĂłnapja
beszĂĄmolt, hogy az oroszok japĂĄn pĂŠnzhez ĂŠs technolĂłgiĂĄhoz szeretnĂŠnek
jutni egyes gĂĄzprojektjeikhez.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk japĂĄn befektetőket is vĂĄr az OroszorszĂĄgban ĂŠpĂ­tendő olaj- ĂŠs gĂĄzipari beruhĂĄzĂĄsokhoz, Ă­rja a Platts. Keddi bejelentĂŠse szerint orosz tĂĄvolkeleti vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠsekben, gĂĄz cseppfolyĂłsĂ­tĂł ĂŠs vegyipari Ăźzemek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben is szĂĄmĂ­t rĂĄjuk. RĂŠszt vehetnek a japĂĄn tĂĄrsasĂĄgok a Kelet-SzibĂŠria ĂŠs a Csendes-ĂłceĂĄn kĂśzti olajexport ĂśsszekĂśttetĂŠs mĂĄsodik szakaszĂĄnak lĂŠtrehozĂĄsĂĄban is. A lefektetendő vezetĂŠken orosz olajat juttatnĂĄnak a csendes-ĂłceĂĄni partokra. „Teljesen lehetsĂŠges, hogy beszĂĄllhatnak e beruhĂĄzĂĄsokba”, fejtette ki egy tokiĂłi orosz-japĂĄn Ăźzleti fĂłrumon, amelyről a televĂ­ziĂł is tudĂłsĂ­tott, s amelynek ĂĄtirata az orosz kormĂĄny honlapjĂĄn olvashatĂł.

Putyin szerint a Szahalin-szigetektől Habarovszkon ĂĄt Vlagyivosztokig megjelenhetnek a japĂĄn vĂĄllalatok az oroszorszĂĄgi szĂŠnhidrogĂŠn infrastruktĂşra fejlesztĂŠsĂŠben. A Platts emlĂŠkeztet, hogy a japĂĄn Nikkei Business Daily napilap a mĂşlt hĂłnapban mĂĄr beszĂĄmolt arrĂłl, hogy OroszorszĂĄg japĂĄn pĂŠnzĂźgyi ĂŠs műszaki segĂ­tsĂŠget kĂŠr egy orosz tĂĄvolkeleti gĂĄzvezetĂŠk ĂŠs egy LNG Ăźzem ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez, de a hĂ­rt orosz rĂŠszről nem erősĂ­tettĂŠk meg. Igaz, nem is cĂĄfoltĂĄk.

Az ĂŠpĂ­tkezĂŠst az idĂŠn indĂ­totta a Gazprom, jelentette be Alekszej Miller, a tĂĄrsasĂĄg első embere, aki tagja volt annak az Ăźzletember csoportnak, amely elkĂ­sĂŠrte hĂĄrom napos japĂĄn ĂştjĂĄra az orosz miniszterelnĂśkĂśt. A beszĂĄmolĂł szerint Miller elmondta, hogy a vezetĂŠkberuhĂĄzĂĄs nemcsak Ăźzleti lehetősĂŠget teremt a japĂĄn vĂĄllalkozĂłknak, hanem jĂł kĂśrĂźlmĂŠnyeket teremt arra is, hogy nĂśvekedjĂŠk az orosz gĂĄz ĂĄzsia-csendes-ĂłceĂĄni terĂźletekre tĂśrtĂŠnő exportja. A csĂśvĂśn a tervek szerint 2011-től szĂĄllĂ­thatĂł gĂĄz a Szahalin-szigetről Vlagyivosztokig, Habarovszkon ĂĄt. Az Ăştvonal hossza 1830 kilomĂŠter.

Putyin elsősorban a primorszki tĂŠrsĂŠgben ĂŠpĂ­tendő LNG beruhĂĄzĂĄsban ĂŠs vegyi gyĂĄrĂŠpĂ­tĂŠsben lĂĄtnĂĄ szĂ­vesen a japĂĄnokat, de ĂĄltalĂĄban vĂŠve is ĂźdvĂśzĂślnĂŠ őket az orosz tĂĄvolkeleti gĂĄzfeldolgozĂł projektekben. „Úgy hisszĂźk, hogy a japĂĄn Ăźzleti szfĂŠrĂĄt ĂŠrdeklik ezek a lehetősĂŠgek”, idĂŠzte őt a Vesztyi orosz ĂĄllami televĂ­ziĂł. Tegnap dĂŠlutĂĄn a szĂĄndĂŠknyilatkozatot Ă­rt alĂĄ a Gazprom ĂŠs a japĂĄn gazdasĂĄgi, kereskedelmi ĂŠs ipari minisztĂŠrium kĂŠpviselője egy vlagyivosztoki LNG projekt megvizsgĂĄlĂĄsĂĄrĂłl. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek tervĂŠről a Gazprom mĂĄr tavaly jĂşniusban beszĂĄmolt. Az Ăźzemben szahalin-szigeti ĂŠs mĂĄs, keletszibĂŠriai forrĂĄsbĂłl szĂĄrmazĂł gĂĄzt cseppfolyĂłsanĂĄnak, ĂŠs juttatnĂĄnak onnan hajĂłn JapĂĄnban.