close
Kanyargós Áramlat
Egyéb - Gáz

Kanyargós Áramlat

BulgĂĄria kieshet a DĂŠli Áramlat projektből. Ezt hivatalosan senki nem ĂĄllĂ­tja, nem hivatalosan viszont tĂśbb orosz forrĂĄsbĂłl is megerősĂ­tettĂŠk a lehetősĂŠget, rĂĄadĂĄsul az „alaphĂ­rből” is erre kĂśvetkeztet sok ĂşjsĂĄgĂ­rĂł. Ami tĂŠny: az orosz Gazprom arrĂłl tĂĄrgyalt a napokban RomĂĄniĂĄban, hogy az orszĂĄgon keresztĂźlvezet egy Ăşj tranzitvezetĂŠket, bővĂ­ti meglĂŠvő vezetĂŠki kapacitĂĄsait ĂŠs tĂĄrolĂłkat is lĂŠtesĂ­t ott.

 

 

Az orosz Gazprom szĂĄmĂĄra csak Ăşgy van ĂŠrtelme Ăşj tranzitvezetĂŠket ĂŠpĂ­teni RomĂĄniĂĄn ĂĄt, ha az a cső az ĂĄltala egyĂŠbkĂŠnt is tervezett, DĂŠli Áramlat vezetĂŠk rĂŠsze, kĂśvetkeztet a minapi bejelentĂŠs alapjĂĄn sok lap. Ha viszont RomĂĄniĂĄn keresztĂźl halad majd a cső, akkor nem lesz szĂźksĂŠg az egyĂŠbkĂŠnt betervezett bulgĂĄriai szakaszra, vagyis BulgĂĄria kieshet a projektből. RomĂĄnia persze Ăşgy is kaphatna tranzitvezetĂŠket, ha az csak egy kisebb kapacitĂĄsĂş leĂĄgazĂĄsa lenne a fővezetĂŠknek, de ezt az esĂŠlyt senki sem latolgatja. Főleg azĂŠrt nem, mert az orosz Kommerszant cĂ­mű napilapnak nem hivatalos forrĂĄsbĂłl megerősĂ­tettĂŠk, hogy megalapozott a BulgĂĄria RomĂĄniĂĄra valĂł cserĂŠlĂŠsĂŠre vonatkozĂł talĂĄlgatĂĄs. Ha belegondolunk, a lĂŠpĂŠs nem lenne meglepő, hiszen vĂŠgĂźl a kĂŠt ĂŠve MagyarorszĂĄgnak Ă­gĂŠrt vezetĂŠki- ĂŠs tĂĄrolĂł beruhĂĄzĂĄs is SzerbiĂĄnĂĄl landol, MagyarorszĂĄgnak pedig az eredeti projekt tĂśredĂŠke jut. A hasonlat az EnergiaInfĂł informĂĄciĂłi szerint mĂĄr csak azĂŠrt is jĂł, mert Ăşgy tudjuk, ahogyan korĂĄbban a magyarorszĂĄgi illetĂŠkesekkel nem haladt a Gazprom vĂĄrakozĂĄsai szerint a beruhĂĄzĂĄs előkĂŠszĂ­tĂŠse, most BulgĂĄriĂĄban vannak gondok. Előreviheti tehĂĄt az Ăźgyet egy alternatĂ­v lehetősĂŠg felvillantĂĄsa.

 

Az alternatĂ­vĂĄt komolyan vette a mĂŠdia, főleg azĂŠrt, mert mellette nem csak a tĂĄrgyalĂĄsokon bevethető nyomĂĄsgyakorlĂĄs szĂłl, hanem az is, mert ĂĄltala lezĂĄrhatĂł lenne a DĂŠli Áramlat ĂŠs a Nabucco vezetĂŠkprojektek rivalizĂĄlĂĄsa. Az orosz lap nyomĂĄn a Reuters arra kĂśvetkeztet, hogy a Gazprom a DĂŠli Áramlatba valĂł bevonĂĄssal igyekszik RomĂĄniĂĄt eltĂĄntorĂ­tani a NabuccĂłtĂłl, amelyben nem, hogy nincs orosz ĂŠrdekeltsĂŠg, de sikeres beindĂ­tĂĄsa ellene is lenne az orosz ĂŠrdekeknek. A DĂŠli Áramlatba valĂł beszĂĄllĂĄsra vonatkozĂł felvetĂŠst a romĂĄniai vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg első embere cĂĄfolta, a NabuccĂłhoz valĂł kĂśtődĂŠst pedig az orszĂĄg miniszterelnĂśke erősĂ­tette meg. Az orszĂĄgcserĂŠre vonatkozĂł talĂĄlgatĂĄsok ettől nem szűntek meg.