close
Zuhan az olajár, de már késő
Egyéb - Olaj

Zuhan az olajár, de már késő

A nyĂĄron mĂŠg elkĂŠpzelhetetlennek tűnő, 66 dollĂĄros szintig esett kedden a brent tĂ­pusĂş, Északi-tengeri kőolajfajta jegyzĂŠse a londoni tőzsdĂŠn, a magyarorszĂĄgi fĂśldgĂĄzfogyasztĂłk szempontjĂĄbĂłl azonban mĂĄr kĂŠső. A most kezdődĂśtt fűtĂŠsi szezonban ennek mĂĄr nem lesz hatĂĄsa, a 130 dollĂĄr kĂśrĂźli olajĂĄrhoz tartozĂł fĂśldgĂĄzĂĄrakkal kell szĂĄmolni egĂŠszen jĂśvő tavaszig.

Az oktĂłber 1.-ĂŠn ĂŠletbe lĂŠpett magyarorszĂĄgi fĂśldgĂĄzĂĄrak ismerten a 130 dollĂĄr kĂśrĂźli nemzetkĂśzi olajĂĄrakhoz kĂśthetők, ĂŠs miutĂĄn ismerten kilenc havi ĂĄtlag alapjĂĄn tĂśrtĂŠnik az elszĂĄmolĂĄs, a mostani ĂĄrzuhanĂĄs majd csak jĂśvő nyĂĄron ĂŠpĂźlethet be a fogyasztĂłi ĂĄrakba. Ez nemcsak azt jelenti a gyakorlatban, hogy a fĂśldgĂĄzfogyasztĂłk tovĂĄbbra is drĂĄgĂĄn kapjĂĄk a gĂĄzt, hanem azt is, hogy a magyarorzsĂĄgi erőművi ĂĄramĂĄrak is mĂŠg a rekord magassĂĄgĂş olajĂĄrakat tĂźkrĂśzik, sőt a jĂśvő ĂŠvi szerződĂŠseket is ezek alapjĂĄn kĂśtik majd meg. Vagyis hiĂĄba csĂśkken a vilĂĄgpiacon az olajĂĄr, ennek az eurĂłpai, ezen belĂźl a magyarorszĂĄgi energiaĂĄrakban nem lesz rĂśvid tĂĄvon hatĂĄsa.

A magyarorszĂĄgi fogyasztĂłk abban remĂŠnykedhetnek, hogy az olajĂĄrak a mostani, vagy ennĂŠl is alacsonyabb szinten stabilizĂĄlĂłdnak majd, ez esetben a 2009 oktĂłberi gĂĄzĂĄr korrekciĂłkor akĂĄr csĂśkkenhetnek is tarifĂĄk. Az Opec mindenesetre elszĂĄnt, hogy megfĂŠkezze az ĂĄrcsĂśkkenĂŠst, a hĂ­rek szerint a kartell soronkĂśvetkező csĂşcvstalĂĄlkozĂłjĂĄĂŠn a termelĂŠs csĂśkkentĂŠsĂŠről fognak egyeztetni, hiszen a vilĂĄg olajfelhasznĂĄlĂĄsa a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄggal ĂśsszefĂźggĂŠsben csĂśkkent. KĂŠrdĂŠs, hogy ezĂşttal hatĂĄsos lesz-e a kartell intĂŠzkedĂŠse, mert az ĂĄremelkedĂŠst az ĂŠv első felĂŠben nem sikerĂźlt megfĂŠkezniĂźk. Akkor elemzők Ăşgy vĂŠltĂŠk, hogy az Opec befolyĂĄsa jelenttősen csĂśkkent a nemzetkĂśzi olajĂĄrakra, a jegyzĂŠseket inkĂĄbb a hangulat, mint fundamentĂĄlis okok mozgatjĂĄk.