close
Jön az új kerozin
Egyéb - Olaj

Jön az új kerozin

Az Exxonmobil utĂĄn a Shell ĂŠs a szingapĂşri SRC olajtĂĄrsasĂĄg is jelezte, hogy kĂŠszen ĂĄll az Ăşj repĂźlőgĂŠp Ăźzemanyag szabvĂĄny szerinti termĂŠk előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra. SzigorĂşbb lesz a szĂĄllĂ­tmĂĄnyok dokumentĂĄlĂĄsa, viszont teljesen szabad az Ăşt a szintetikus Ăśsszetevők hasznĂĄlata előtt.

A Shell ĂŠs a szingapĂşri finomĂ­tĂłtĂĄrsasĂĄg, az SRC kĂŠsz arra, hogy jĂşliustĂłl az Ăşj UK-beli vĂŠdelmi ĂźzemanyagszabvĂĄnynak megfelelő repĂźlőgĂŠpbenzint szĂĄllĂ­tson vevőinek, idĂŠzi a kĂŠt cĂŠg belejetĂŠsĂŠt a Platts. A szabvĂĄny jĂşlius 8-tĂłl lĂŠp ĂŠletbe. Előzőleg az ExxonMobil mĂĄr hasonlĂł bejelentĂŠst tett. A Shell Bukom finomĂ­tĂłjĂĄnak kapacitĂĄsa napi 458 ezer hordĂł, a SzingapĂşri FinomĂ­tĂł TĂĄrsasĂĄgĂŠ napi 285 ezer, e lĂŠtesĂ­tmĂŠny a Dzsurong-szigeten műkĂśdik. 

JĂşlius 8-tĂłl az Ăźzemanyag legyĂĄrtott tĂŠteleinek papĂ­rjain szerepelnie kell a gyĂĄrtĂĄs szĂĄmos pontos adatĂĄnak, beleĂŠrtve a dĂĄtumot, a tĂŠtel szĂĄmĂĄt, a tĂŠtel előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠben rĂŠszt vett szemĂŠlyek nevĂŠt ĂŠs mĂŠg szĂĄmos dolgot. Hamarosan a vilĂĄg egĂŠsz rĂŠszĂŠben alkalmazni kell az ezeket előĂ­rĂł, Defstan szabvĂĄnyt. Ebben az egyik legĂşjabb elem, hogy teljes mĂŠrtĂŠkben zĂśld jelzĂŠst ad annak a szintetikus Ăśsszetevő hasznĂĄlatĂĄnak, amelyet dĂŠl-afrikai Sasol bĂĄnyatĂĄrsasĂĄg ĂĄllĂ­t elő. E cĂŠg erőssĂŠge, hogy szilĂĄrd halmazĂĄllapotĂşbĂłl folyĂŠkonyt ĂĄllĂ­t elő. Eddig ebből az Ăśsszetevőből csak 50 szĂĄzalĂŠknyit lehetett felhasznĂĄlni a kerozingyĂĄrtĂĄsban.