close
Veszteséges a kínai olajfinomítás
Egyéb - Olaj

Veszteséges a kínai olajfinomítás

Az olajĂĄrak megĂĄllĂ­thatatlanul nőnek, s vele a finomĂ­tĂłk kĂśltsĂŠgei. A kĂ­nai olajtĂĄrsasĂĄgok azonban hĂĄrĂ­thatjĂĄk tovĂĄbb extrakiadĂĄsaikat, mert sapka van a benzin ĂŠs a dĂ­zel ĂĄrakon. Kaptak ugyan nĂŠmi importvĂĄmot ĂŠs ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst is, de azzal nem fognak kievickĂŠlni a vesztesĂŠgből. RĂĄadĂĄsul kĂśzponti utasĂ­tĂĄsra augusztusra Ăśssze kell szedniĂźk magukat. A Sinopectől kiszivĂĄrgott vĂŠlemĂŠny szerint viszont inkĂĄbb a kĂśzponti ĂĄrkontrollon kellene lazĂ­tani. A lobbizĂĄs hĂ­rĂŠre mĂĄris megugrott az ĂŠrintett tĂĄrsasĂĄgok rĂŠszvĂŠnyeinek ĂĄrfolyama.

Augusztusra Ă­gĂŠrik a kĂ­nai ĂĄllami olajcĂŠgek, hogy megĂĄllĂ­tjĂĄk finomĂ­tĂłik vesztesĂŠgkĂŠpződĂŠsĂŠt annak ellenĂŠre, hogy a hatĂĄridőt megszabott Nemzeti FejlesztĂŠsi ĂŠs ReformbizottsĂĄg (angol rĂśvidĂ­tĂŠssel NDRC) nem hajlandĂł enyhĂ­teni a kĂśzponti Ăźzemanyag ĂĄrkĂŠpzĂŠsen. MĂĄrpedig ĂŠppen ez a vesztesĂŠgek fő oka, idĂŠz Interfax-KĂ­na egy nĂŠvtelensĂŠget kĂŠrt olajipari forrĂĄst, aki a Sinopec tĂĄrsasĂĄg alkalmazottja. Szerinte lehet, hogy a hatĂĄridőt kĂŠsőbbre csĂşsztatjĂĄk a dĂŠlnyugat-kĂ­nai SzecsuĂĄn tartomĂĄnyban tĂśrtĂŠnt fĂśldrengĂŠsek miatt. 

A Sinopec csoport ĂŠs a KĂ­nai Nemzeti OlajtĂĄrsasĂĄg (CNPC) erősen lobbizik a kĂśzponti kormĂĄnyzatnĂĄl, hogy lazĂ­tson az ĂĄrkĂŠpzĂŠsen. Egyre drĂĄgĂĄbban lehet beszerezni a nyersolajat, viszont az Ăźzemanyagot vĂĄltozatlan ĂĄron kell eladni. A hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg forrĂĄsa ugyanakkor nem mondta meg, hogy szerinte megoldanĂĄ-e a helyzetet egy egyszeri termĂŠkĂĄremelĂŠs, vagy inkĂĄbb Ăśssze kellene-e kĂśtni a nyersolaj beszerzĂŠsi ĂĄrĂĄt az ĂźzemanyagokĂŠval. 

Az NDRC azonban a minap cĂĄfolta az olajtermĂŠkek ĂĄrszabĂĄlyozĂĄsĂĄnak jĂśvő havi felszĂĄmolĂĄsĂĄnak hĂ­rĂŠt. HĂ­rek szerint azĂŠrt fĂślĂśsleges akĂĄr rĂŠszleges ĂĄrfelszabadĂ­tĂĄsban is remĂŠnykedni, mert a kormĂĄny elejĂŠt szeretnĂŠ venni, hogy a fĂśldrengĂŠsek miatt olyan spekulĂĄciĂłk induljanak, amelyek majd felnyomjĂĄk a nyersanyagĂĄrakat. „Az enyhĂŠbb ĂĄrellenőrzĂŠs rĂśvidtĂĄvon valĂłban nĂśvelnĂŠ az ĂźzemanyagĂĄrakat. Viszont csĂśkkentenĂŠ az Ăźzemanyagok irĂĄnti keresletet, ezzel pedig elejĂŠt vennĂŠ a tovĂĄbbi spekulĂĄciĂłknak”, Ă­rja a sanghaji Oriental Post, elfelejtkezve arrĂłl, hogy az Ăźzemanyag meglehetősen ĂĄrrugalmatlan termĂŠk, vagyis badarsĂĄg ĂŠrdemi keresletcsĂśkkenĂŠsre szĂĄmĂ­tani attĂłl, hogy esetleg nőnek az ĂĄrak. A lap arra is szĂĄmĂ­t, hogy az ĂĄltala feltĂŠtelezett folyamat csĂśkkenti majd az inflĂĄciĂłs nyomĂĄst, amelyet tĂśbbek kĂśzĂśtt a fĂśldrengĂŠs okozott. 

Az ĂĄrkontroll esetleges enyhĂ­tĂŠse hĂ­rĂŠre a Sinopec A sorozatĂş rĂŠszvĂŠnyeinek ĂĄrfolyama a napi limitnek szĂĄmĂ­tĂł 10 szĂĄzalĂŠkkal ugrott fel, a PetroChinĂĄĂŠ pedig, amely a CNPC tőzsdei cĂŠge, 6,6 szĂĄzalĂŠkkal. 

Az Interfaxszal kapcsolatban ĂĄllĂł elemzők szerint az augusztusi olimpiai jĂĄtĂŠkokig aligha oldanak a kĂ­nai ĂźzemanyagĂĄr ellenőrzĂŠsen. Fontosabb a kormĂĄnynak a mĂşlt hĂłnapban 8,5 szĂĄzalĂŠkosra jĂłsolt inflĂĄciĂł kordĂĄban tartĂłsa ĂŠs a szociĂĄlis biztonsĂĄg megőrzĂŠse. A benzin- ĂŠs gĂĄzolaj ĂĄrsapka az egyik garancia arra is, hogy alacsonyan maradjon sok kĂ­nai gazda termelĂŠsi kĂśltsĂŠge. Ugyanakkor tĂŠny, hogy a sapkĂĄk eltĂŠrĂ­tik a belfĂśldi ĂĄrakat a nemzetkĂśzi olajĂĄraktĂłl, amiĂłta az utĂłbbiak 2005-ben emelkedĂŠsbe fogtak.  

A kĂ­nai olajfinomĂ­tĂłk, amelyek tĂśbbsĂŠgĂŠt a Sinopec csoport ĂŠs a CNPC ellenőrzi, a mostani szabĂĄlyozĂĄs mellett kĂŠptelenek ĂĄthĂĄrĂ­tani az elszabadult nyersanyagĂĄrakat a vĂŠgfelhasznĂĄlĂłkra. Az első negyedĂŠvben a Sinopec 2,95 milliĂĄrd dollĂĄrnyi vesztesĂŠget szenvedett el. E cĂŠg adja az orszĂĄg teljes Ăźzemanyag kĂ­nĂĄlata 70 szĂĄzalĂŠkĂĄt. A mĂĄsodik negyedĂŠvtől a kĂśzponti kormĂĄny szĂĄmos olyan intĂŠzkedĂŠst hozott, amelyek az orszĂĄg kĂŠt nagy finomĂ­tĂł tĂĄrsasĂĄga vesztesĂŠgei csĂśkkentĂŠsĂŠre hivatottak. Olajimport adĂłt lĂŠptetett pĂŠldĂĄul ĂŠletbe ĂŠs havonkĂŠnt tĂĄmogatĂĄst utal ĂĄt nekik. Mindez azonban kevĂŠs a folyamatosan nĂśvekvő olajĂĄrak mellett, s belfĂśldi ĂźzemanyaghiĂĄnyhoz vezet, főleg a dĂ­zelpiacon.