close
Szlovákia fordítva használná a Barátságot
Egyéb - Olaj

Szlovákia fordítva használná a Barátságot

SzlovĂĄkia tĂĄrgyalĂĄsokat kezdett CsehorszĂĄggal annak lehetősĂŠgĂŠről, hogyan lehetne fordĂ­tott irĂĄnyban is hasznĂĄlni a BarĂĄtsĂĄg kőolajvezetĂŠk kĂŠt orszĂĄgot ĂśsszekĂśtő szakaszĂĄt.

Pozsony, amely jelenleg teljes mĂŠrtĂŠkben az orosz kőolajszĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl fĂźgg, ezzel azt szeretnĂŠ elĂŠrni, hogy NyugatrĂłl is kaphasson kőolajat, s megszabaduljon az egyoldalĂş fĂźggősĂŠgtől.”A vezetĂŠket nyugat-keleti irĂĄnyban akkor hasznĂĄlnĂĄnk, ha valamilyen problĂŠmĂĄk lĂŠpnĂŠnek fel az oroszorszĂĄgi kőolajszĂĄllĂ­tĂĄsokban” – kĂśzĂślte szerdĂĄn TomĂĄs Bartovsky, a cseh ipari ĂŠs kereskedelmi minisztĂŠrium szĂłvivője. A BarĂĄtsĂĄg kőolajvezetĂŠken OroszorszĂĄgbĂłl folyik az olaj Kelet-EurĂłpĂĄba. CsehorszĂĄgnak azonban van egy nyugati – Ingolstadt-Kralupy – kőolajvezetĂŠke is, s Pozsony ezt a helyzetet szeretnĂŠ most kihasznĂĄlni.

“A BarĂĄtsĂĄg fordĂ­tott irĂĄnyĂş hasznĂĄlatĂĄt műszakilag meg lehet oldani. Az Ingolstadt-Kralupy vezetĂŠk kapacitĂĄsĂĄt is lehet nĂśvelni” – fejtette ki a szĂłvivő. “A BarĂĄtsĂĄg megfordĂ­tĂĄsa tĂśbb tĂ­zmilliĂł koronĂĄba kerĂźlne. A szlovĂĄk felet tĂĄjĂŠkoztattuk arrĂłl, hogy egy megĂĄllapodĂĄs esetĂŠn neki kellene finanszĂ­roznia a kĂśltsĂŠgeket” – nyilatkozta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak Jaroslav Pantucek, a Mero tĂĄrsasĂĄg igazgatĂłja, amely a csehorszĂĄgi kőolajvezetĂŠkeket kezeli. Az Ingolstadt-Kralupy kőolajvezetĂŠken ĂŠvente legalĂĄbb 10 milliĂł tonna kőolajat lehet szĂĄllĂ­tani, s jelenleg csak mintegy 2,5 milliĂł tonna ĂĄramlik rajta keresztĂźl, ami azt jelenti, hogy a kapacitĂĄs nĂśvelĂŠsĂŠt semmi sem korlĂĄtozza, csak a pĂŠnz.