close
Csehországnak szüksége van a nukleáris energiára
Atom - Egyéb

Csehországnak szüksége van a nukleáris energiára

Atomenergia. CsehorszĂĄgnak a jĂśvőben feltĂŠtlenĂźl szĂźksĂŠge van a nukleĂĄris energia kihasznĂĄlĂĄsĂĄra. E nĂŠlkĂźl az orszĂĄg ĂĄramellĂĄtĂĄsa nem oldhatĂł meg – ismertette kedden PrĂĄgĂĄban egy szakmai konferenciĂĄn a cseh ipari ĂŠs kereskedelmi minisztĂŠrium ĂĄllĂĄspontjĂĄt TomĂĄs HĂźner, miniszter-helyettes.

MinĂŠl tovĂĄbb halogatja a kormĂĄny a nukleĂĄris energia hasznosĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł dĂśntĂŠst, annĂĄl inkĂĄbb megdrĂĄgĂ­tja a jĂśvőbeni ĂĄramot – szĂśgezte le HĂźner, akinek vezetĂŠse alatt az ipari ĂŠs a kereskedelmi tĂĄrcĂĄnĂĄl kĂŠszĂźl az ĂĄllami energetikai koncepciĂł felfrissĂ­tĂŠse. A miniszterhelyettes ugyanakkor meg van győződve arrĂłl is, hogy szĂźksĂŠg van az Ăşj forrĂĄsok felkutatĂĄsĂĄra ĂŠs kihasznĂĄlĂĄsĂĄra is. “CsehorszĂĄg ĂĄramszĂźksĂŠglete a jĂśvőben ĂŠvi tĂśbb mint egy szĂĄzalĂŠkkal fog emelkedni. Ezt azt jelenti, hogy 2030-ban (eddig szĂłl a ma ĂŠrvĂŠnyes ĂĄllami energetikai koncepciĂł) mintegy 30-35 szĂĄzalĂŠkkal lesz magasabb a mai fogyasztĂĄsnĂĄl.

A megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok szakĂŠrtői szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint 2020-ban csak a fogyasztĂĄs mintegy 13 szĂĄzalĂŠkĂĄt tudjĂĄk biztosĂ­tani” – fejtette ki HĂźner. A cseh kormĂĄnykoalĂ­ciĂłban nincs egysĂŠges ĂĄllĂĄspont az atomenergia hasznosĂ­tĂĄsĂĄt illetően, s ezt ezĂŠrt a hatĂĄlyos kormĂĄnyprogram sem tartalmazza. A PolgĂĄri Demokratikus PĂĄrt tĂĄmogatja az atomenergia fejlesztĂŠsĂŠt, de a ZĂśldek PĂĄrtja elutasĂ­tja. A zĂśldek kezĂŠben lĂŠvő kĂśrnyezetvĂŠdelmi tĂĄrca ĂĄllĂĄspontja szerint a cseh gazdasĂĄg anĂŠlkĂźl is nĂśvekedhet, hogy nőne az energiafogyasztĂĄs. HĂźner viszont azt ĂĄllĂ­tja, hogy a nukleĂĄris energia tovĂĄbbi hasznosĂ­tĂĄsĂĄrĂłl haladĂŠktalanul dĂśnteni kell, s felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy egy atomenergiablokk felĂŠpĂ­tĂŠse ĂĄtlagban 13 ĂŠvet vesz igĂŠnybe. OrszĂĄgos felmĂŠrĂŠsek szerint a cseh lakossĂĄg mintegy kĂŠtharmada a nukleĂĄris energia fejlesztĂŠse mellett foglal ĂĄllĂĄst, s tĂĄmogatja a TemelĂ­ni atomerőmű kibővĂ­tĂŠsĂŠt is. TemelĂ­nt eredetileg nĂŠgy reaktorra terveztĂŠk, de eddig csak kĂŠt energiablokk van Ăźzemben.