close
Japán stressz tesztek: az Ohi-3 és -4 ellenállna extrém hatásoknak
Atom - Egyéb

Japán stressz tesztek: az Ohi-3 és -4 ellenállna extrém hatásoknak

A Fukushima Daiichi 2011. március 11-i földrengést és cunamit követő balesete után elindított japán stressz tesztek (célzott biztonsági felülvizsgálatok) eredményeként az Ohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjával kapcsolatban megállapították, a reaktorok nem sérülnének egy 9,5 m-es cunami esetén, és egy, a tervezési alapot 80%-kal meghaladó erősségű földrengés esetén sem – közölte a japán nukleáris hatóság (Nuclear and Industrial Safety Agency – NISA).

A két nyomottvizes reaktorral szerelt blokk biztonságát nem veszélyeztetnék olyan körülmények sem, mint a sérült utak, törmelék, vagy hogy a dolgozóknak például éjjel, sötétben kellene szerelési munkákat végezni. A Japán Atomfórum (Japan Atomic Industrial Forum – JAIF) tájékoztatása szerint a NISA egy rendkívüli ülésen mutatta be az eredményeket a nukleáris biztonsági tanácsnak (Nuclear Safety Commission – NSC), és ez volt az első ilyen stressz teszt kiértékelés, valamint ez lehet az első lépés a két blokk újraindításához.

A Kansai Electric által üzemeltetett blokkok le vannak állítva, és addig nem lehet őket újraindítani, amíg az európai példa szerint elvégzett felülvizsgálatok nem igazolják, hogy extrém természeti körülmények között is biztonságosak.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.