close
Ljubljana is belépne a Déli Áramlatba
Egyéb - Olaj

Ljubljana is belépne a Déli Áramlatba

Szlovénia újabb lépést tett annak érdekében, hogy országán is áthaladjon az orosz földgázt szállító Déli Áramlat vezeték. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője hétfőn Ljubljanában tárgyalt a szlovén elnökkel és a miniszterelnökkel, majd megállapodást írt alá a Plinovodi helyi gázszolgáltatóval vegyes vállalat létrehozásáról, amely majd a gázvezetéket üzemelteti Szlovéniában.

A Gazprom közleménye szerint az orosz cég és Szlovénia novemberben hozza meg a végleges beruházási döntést. Danilo Türk szlovén elnök kabinetje által kiadott közlemény szerint a Gazprom-vezetővel folyatott megbeszélés során felvetődött annak a gondolata, hogy magas szintű konferenciát tartsanak azoknak az országoknak a részvételével, amelyek csatlakoztak a Déli Áramlat tervhez.

A Magyarországon is áthaladó gázvezetéket a tervek szerint idén decemberben kezdik építeni, és 2015 végén adják át. A Déli Áramlat építésének fő célja a kockázatosnak tekintett tranzitállamok, így Ukrajna elkerülése. A vezeték a tervek szerint Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába, Görögországba, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába szállít évi 63 milliárd köbméter gázt 2015-től, s megépítése különböző becslések szerint 8-25 milliárd euróba kerül majd.