close
37 milliárd dollárt fektet be az ExxonMobil
Egyéb - Gáz - Olaj

37 milliárd dollárt fektet be az ExxonMobil

37 milliárd dollárt különített el 2012-es befektetéseire az ExxonMobil. Az összeg növelése követi az iparágbeli trendet, amely a válságból való kilábalást mutatja. Ez azonban nem csak a magabiztosság jele, de szükségszerű is, mivel a kutatás-termelés egyre költségesebbé válik.

Az ExxonMobil 37 milliárd dollárt invesztálna az elkövetkező jó néhány év során különböző befektetésekbe, mivel a vezetőség úgy véli, a vállalat pénzügyi helyzete elég erős ahhoz, hogy hosszú távú bővítési műveleteket hajtson végre. A terv az olajóriás minap közzétett éves jelentésében szerepelt, írja a Dow Jones.

Az összeg valamennyivel több, mint amennyit 2011-ben fektetett be a texasi cég. Tavaly 36,8 milliárd dollárra növelte a 2010-es 32,2 milliárd dolláros összeget. A bejelentés jól tükrözi az olajiparnak a világválságot követő talpraállásának ütemét. Az olajárak 2008-ban jelentősen csökkentek, emiatt az olajvállalatok kénytelenek voltak kisebb fokozatra kapcsolni befektetési ügyekben. Tavaly azonban többször is rekordott döntött az olaj ára, így az ExxonMobilhoz hasonló óriások már magabiztosabbak. A közelmúltban sorra jelentettek a vállalatok kutatási, fejlesztési és termelési terveik megsarkantyúzásáról, többségük olyan szénhidrogénmezőt szeretne találni és feltárni, amely akár évtizedeken keresztül is nagy hozamot garantál.

A költségek egy része egyébként szükségszerű is a berendezések és alapanyagok drágulása, valamint a munkabérek növekedése miatt. Az új projektek annál költségesebbek, minél nehezebben hozzáférhető lelőhelyet kíván megcsapolni a vállalat. A könnyen elérhető szénhidrogén-tartalékok száma napjainkban igen kevés, ezért az iparág kénytelen többek között mélyvízi és sarkköri kutatásba és termelésbe fogni, jegyzi meg az Upstream Online.