close
Faaprítékos kazán épül Szekszárdon
Egyéb - Megújuló

Faaprítékos kazán épül Szekszárdon

Szekszárd távhőellátásához kapcsolódó faaprítékos öt megawatt teljesítményű kazánt épít 450 millió forintból a dunaújvárosi Pannon-Kogen Plusz Kft. A beruházó cég a déli fűtőmű területén, barnamezős beruházással építi meg a kazánt, amely a tervek szerint csökkenti a földgáz felhasználást. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap 50 százalékos támogatásban részesíti.

A megtermelt hőmennyiséget az azonos tulajdonosi hátterű, a szekszárdi távhőszolgáltatást üzemeltető Alfa-Nova Kft. vásárolja meg – mondta az MTI-nek Balog János, az Alfa-Nova területi igazgatója. A faapríték-tüzelésű kazán a tervek szerint évente 70 ezer gigajoule hőt állít majd elő. Ez a jelenleg földgázzal üzemelő távhőrendszer szükséges hőmennyiségének mintegy negyede – tette hozzá a cégvezető.

A tolnai megyeszékhelyen 5.600 lakás távfűtését biztosító Alfa Nova Kft. 2001-ben mintegy 800 millió forintos beruházással a hőt a villamos áram melléktermékeként előállító gázmotorokat állított üzembe. A berendezések jelenleg állnak, mert az általuk termelt áram átvételére nem sikerült szerződést kötni az áramszolgáltatóval – mondta Balog János. Tervben volt egy másik gázmotoros beruházás is, de a kockázatos megtérülés miatt a biomassza-technológia került előnybe a cégnél.

A projekt leírása szerint a faaprítékkal üzemelő kazán hozzájárulhat a távhőárak mérsékléséhez is. A cégvezető ezzel kapcsolatban azonban megjegyezte: “szinte havonta változik a távhőszolgáltatás állami támogatása, így kiszámíthatatlan, hogy a beruházásnak pontosan milyen hatása lesz a távhő árára”. A beruházás, amelynek az eredeti határideje 2012. szeptember 30., a kft. területi igazgatója szerint várhatóan 2013-ban fejeződik be.