close
Csökkent a CEZ nyeresége tavaly
Áram - Egyéb

Csökkent a CEZ nyeresége tavaly

Tavaly 13 százalékkal csökkent éves mértékben a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége. A CEZ honlapján kedden közétett adatok szerint a legnagyobb cseh áramtermelő és szolgáltató csoport nyeresége 40,8 milliárd koronát tett ki. Az üzemi bevételek hat százalékkal 209,8 milliárd koronára emelkedtek. A CEZ nyereségének visszaesése megfelel a piaci szakértők várakozásainak.

“Bár az energetikai szektorban az idei évre csak szerény növekedési lehetőségek körvonalazódnak, bízunk abban, hogy részvénytulajdonosainknak jobb eredményeket hozunk, mint tavaly” – kommentálta a tavalyi eredményt Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója. Tekintettel az energetikai piacok bizonytalan fejlődésére és az európai gazdasági problémáira a CEZ tavaly felújította az új Vízió programját. Ennek biztosítania kellene az energetikai csoport pénzügyi helyzetének stabilitását és a társaság értékének növelését.

“Stratégiánk prioritásai között is kiemelkedő helyet foglal el a Temelíni Atomerőmű kibővítése. Erre 2015-ig kerülne sor. Nagy figyelmet fordítunk a csoport cégei belső teljesítményei növelésének és annak, hogy biztosítsuk hőerőműveink ellátását a szükséges nyersanyagokkal és fűtőanyagokkal” – fejtette ki Benes. Hozzátette: A CEZ nagy hangsúlyt fektet a helyi jellegű energiaforrások, valamint a külföldi megújuló források kihasználására.

A CEZ csoport tavaly 63,3 terrawattóra áramot termelt, ami a 2010-es év szintjének felel meg. A csoport tulajdonában lévő két atomerőmű – a régebbi dél-morvaországi Dukovany és az újabb dél-csehországi Temelín – 1 százalékkal termeltek több áramot tavaly, mint tavalyelőtt. A megújuló forrásokból előállított áram mennyisége mérsékelten csökkent, míg a szénerőművekben előállítotté stagnált. A Cseh Energetikai Művek részvényeinek több mint 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van.