close
Nabucco és Tanap – Összenő, ami összetartozik?
Egyéb - Gáz

Nabucco és Tanap – Összenő, ami összetartozik?

Egyesülhet a régen tervezett Nabucco és a Tanap olajvezeték-projekt. A két tervezett gázvezeték hasonló nyomvonalon szállítaná az azerbajdzsáni Sah Deniz gázmezőn kitermelt földgázt Európába. A közös vezeték esélyei jelentősen megnőnének a sikerre.

összenő, ami összetartozik – ebben a szellemben találkoztak kedden a Nabucco konzorcium képviselői és a Tanap (Trans-Anatolian Pipeline) képviselői Bécsben, hogy megvitassák a két vezeték egyesítésének lehetőségét. Mint azt Taner Yildiz török energiaügyi miniszter a CNBC-nek adott interjújában megerősítette, a két (egymással konkuráló) vezeték-projekt egyesítésével jelentősen nőnének esélyeik a sikerre.

A Nabucco-projekt, – amelyben a magyar Mol mellett az osztrák OMV, a német RWE, a bulgár Bulgargaz, a román Transgaz és a török Botas is érdekelt – és a Tanap, amelyben a SOCAR azeri állami olajcég és a török IDGAS venne részt, együtt ugyanis lényegesen nagyobb eséllyel pályázhat az azeri Sah-Deniz mezőn kitermelhető földgázvagyonra.

Az együttműködés mellett szól az is, hogy a Tanap és a Nabucco nyomvonala részben hasonló, valamint az, hogy a két projekt külön-külön megvalósítása esetén a nyereségességük jelentősen csökkenne.

Mint azt az Energiainfo korábban megírta, még mindig nincs végleges döntés arról, hogy kit is szándékozik majd ellátni gázzal Azerbajdzsán, pedig ettől függ több nagy gázvezetékprojekt – többek között a Nabucco – sorsa is. Az azerbajdzsáni Sah-Deniz-konzorcium várhatóan 2013 közepéig dönt arról, hogy a Nabucco-nak vagy más vezetéknek szállítson-e földgázt.