close
Fukushima: Kevés volt az adat
Atom - Egyéb

Fukushima: Kevés volt az adat

Az amerikai nukleáris hatóság (Nuclear Regulatory Commission – NRC) 2012. február 21-én közzétette azoknak a telefonbeszélgetéseknek a leiratát, melyeket az NRC munkatársai folytattak közvetlenül a Fukushima Daiichi balesete után. A leiratok tükrözik, hogy mekkora nehézséget jelentett pontos információkhoz jutni közvetlenül a baleset után a japán hatóságoktól.

Az NRC vezetője, Gregory Jaczko egy 2011. március 12-i beszélgetésben azt mondja az NRC munkatársainak: egyelőre nem világos, hogy a Fukushima Daiichi helyzete Three Mile Island-hez már hasonló-e, de vélhetően olyan színtűvé is válhat. Egy későbbi, ugyanazon a napon lezajlott beszélgetésben egy email-re alapozva az NRC egyik vezető munkatársa azt mondja, minden bizonnyal zónasérülés történt az 1-es blokknál, és éppen akkor zajlik a konténment lefúvatása. A hivatkozott email-ben szerepel utalás a szélirányra, illetve, hogy semmilyen hűtőközeg-befecskendezés nem működik a teljes feszültségvesztés miatt. De mindent felhasználnak, amit csak tudnak, például tűzoltóautókat, személyautók akkumulátorait a szivattyúk áramellátására, hogy bármi módon vizet tudjanak juttatni a zónába.

Több konferenciabeszélgetésben elhangzik, hogy az NRC stáb kevés információval rendelkezik, és alapkérdések nem tisztázottak. Elhangzik, hogy az NRC információi szerint magasak a dózisszintek az 1-es blokknál, volt konténment lefúvatás, és valószínűleg a zóna megsérült. Egy ideig az NRC is csak a médián keresztül jutott szegényes információkhoz, és az egyik NRC alkalmazott elmondja, nincs közvetlen kapcsolatuk a japán hatósággal (a NISA-val), és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől remélnek esetleg bővebb információkat.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.