close
Iraki földgáz az unióba?
Egyéb - Gáz

Iraki földgáz az unióba?

A tĂśrĂśk kormĂĄny ĂĄltal nyilvĂĄnossĂĄgra hozott terv szerint, Washington Ankara ĂŠs Bagdad kĂśzĂśtt lĂŠtrejĂśtt megĂĄllapodĂĄs ĂŠrtelmĂŠben, a felek az iraki fĂśldgĂĄznak TĂśrĂśkorszĂĄgon keresztĂźl az uniĂłba valĂł juttatĂĄsĂĄt tervezik. A nagyszabĂĄsĂş tervek szerint, Irak ĂŠszaki terĂźletein kĂśzĂśsen lĂŠtrehozott Ăśt Ăşj fĂśldgĂĄzkitermelő egysĂŠg ĂźzemeltetĂŠsĂŠt is a nemzetkĂśzi konzorciumokra bĂ­zzĂĄk. Azonban mĂŠg hĂĄtravan a rĂŠszletek kidolgozĂĄsa – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Hilmi GĂźler, a tĂśrĂśk energiaĂźgyi miniszter ĂĄltal a tĂśrĂśk parlamentben adott tĂĄjĂŠkoztatĂĄs szerint ez Ăźgyben előzetes dĂśntĂŠs mĂŠg a 2007 mĂĄrciusĂĄban, Isztambulban tartott csĂşcstalĂĄlkozĂłn szĂźletett, amelyen az EgyesĂźlt Államokat ĂŠs Irakot magas rangĂş ĂĄllami tisztviselők kĂŠpviseltĂŠk, azonban a felek a sajtĂłt erről a megĂĄllapodĂĄsrĂłl akkor mĂŠg nem tĂĄjĂŠkozattak.

A terv lÊnyege az, hogy az Egyesßlt Államok Ês TÜrÜkorszåg az iraki energiaforråsok kitermelÊse Ês a vilågpiacra való juttatåsa terÊn stratÊgiai partnersÊgi kapcsolatokat hoznak lÊtre.

Hilmi GĂźler, a tĂśrĂśk energiaĂźgyi miniszter szerint az elmĂşlt hĂłnapokban zajlĂł tĂĄrgyalĂĄsokon kĂŠt fĂŠl a Nabucco projekt jĂśvőjĂŠről ĂŠs kĂźlĂśnbĂśző alternatĂ­vĂĄkrĂłl is tĂĄrgyaltak. Mint ismeretes, hogy az EgyesĂźlt Államok hatĂĄrozottan ellenzi egy olyan fĂśldgĂĄzvezetĂŠk lĂŠtrejĂśttĂŠt, amely irĂĄni fĂśldgĂĄzt is szĂĄllĂ­t a nyugat eurĂłpai fogyasztĂłkhoz. Az EurĂłpai UniĂł pedig ragaszkodik NabuccĂłhoz, mint alternatĂ­v forrĂĄshoz, amely Ăźzembe helyezĂŠsĂŠvel csĂśkkenti az OroszorszĂĄgtĂłl valĂł energiafĂźggĂŠst. A megfigyelők szerint, Ankara ĂŠs Washington kĂśzĂśtt az energiĂĄra vonatkozĂł alkudozĂĄsok ĂŠs stratĂŠgiai partnersĂŠg lĂŠtrejĂśttĂŠben minden bizonnyal szerepe volt a Nabucco vezetĂŠknek ĂŠs Washington abbeli tĂśrekvĂŠsĂŠnek, amely az irĂĄni fĂśldgĂĄz tĂĄvoltartĂĄsĂĄt cĂŠlozta. ValĂłszĂ­nűleg az iraki kĂśzĂśs energiaforrĂĄsok kitermelĂŠse ĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄsa az irĂĄni fĂśldgĂĄz alternatĂ­vĂĄjakĂŠnt jĂśn szĂłba, hangsĂşlyozzĂĄk az elemzők.

Hilmi Güler, a török miniszter szerint az évekig folyó közös kitermelés folyamán akár 280 milliárd köbméter iraki földgáz is kerülhet Törökországon keresztül Európába. (Összehasonlításul: az ugyancsak Törökországon át Európába tervezett Nabucco gázvezeték évi kapacitása 31 milliárd köbméter.)