close
Rekordmennyiségű áramot termelt tavaly a Dukovany atomerőmű
Atom - Egyéb

Rekordmennyiségű áramot termelt tavaly a Dukovany atomerőmű

RekordmennyisĂŠgű – 13,907 milliĂĄrd kilowattĂłra – ĂĄramot termelt a tavalyi ĂŠvben a dĂŠl-morvaorszĂĄgi Dukovany atomerőmű. Ezzel  a legnagyobb ĂĄramtermelő volt CsehorszĂĄgban – kĂśzĂślte az Ekonom cĂ­mű cseh gazdasĂĄgi hetilap legĂşjabb kiadĂĄsĂĄban. A 22 ĂŠves mĂşltra visszatekintő cseh atomerőmű tĂśrtĂŠnetĂŠben ez volt a mĂĄsodik “legmegterhelőbb” ĂŠv.
Az Ăşjabb TemelĂ­ni atomerőműnek ugyan nagyobb a nĂŠvleges teljesĂ­tmĂŠnye, de szĂĄmos műszaki problĂŠma miatt az erőmű nem teljesĂ­t csĂşcsĂŠrtĂŠkeken. A tavalyi ĂŠvben is mindkĂŠt blokknak tĂśbb nĂŠhĂĄny hetes leĂĄllĂĄsa volt, ami miatt a tervezett ĂĄrammennyisĂŠget sem tudta előĂĄllĂ­tani. A kĂŠt atomerőmű adja a csehorszĂĄgi ĂĄramtermelĂŠs mintegy 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt. TemelĂ­n az idĂŠn stabilizĂĄlni szeretnĂŠ a termelĂŠst, s azt tervezik, hogy Ăśsszesen 13,618 milliĂĄrd kilowattĂłra ĂĄramot adnak a hĂĄlĂłzatba.
 
Dukovanyban mĂĄr rĂŠszben korszerűsĂ­tettĂŠk az energiablokkokat, s a nĂŠgy kĂśzĂźl hĂĄromnĂĄl a nĂŠvleges teljesĂ­tmĂŠny 440 megawattrĂłl 460-ra emelkedett. A kimutatĂĄsok szerint a Dukovany atomerőműben ĂĄllĂ­tjĂĄk elő a legolcsĂłbb ĂĄramot CsehorszĂĄgban. A Dukovany atomerőmű a Cseh Energetikai Művek (CEZ) tulajdonĂĄban van, s felĂŠpĂ­tĂŠse mintegy 25 milliĂĄrd koronĂĄba kerĂźlt. SzakĂŠrtői szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint az ĂŠpĂ­tĂŠsi kĂśltsĂŠgek az atomerőmű ĂźzemeltetĂŠse Ăłta mĂĄr kĂŠtszeresen megtĂŠrĂźltek.

Az Ăşjabb ĂŠs korszerűbb TemelĂ­ni atomerőmű beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠgei mintegy 100 milliĂĄrd koronĂĄt tettek ki. A kĂŠt blokkot csak nĂŠhĂĄny ĂŠve helyeztĂŠk Ăźzembe. Jelenleg vita folyik arrĂłl, hogy nem kellene-e megĂŠpĂ­teni a mĂĄsik kĂŠt blokkot is. TemelĂ­nt ugyanis eredetileg nĂŠgy blokkal terveztĂŠk. A kĂśrnyezetvĂŠdők ĂŠs a zĂśldek ellenkezĂŠse miatt azonban nem tudni, mikor ĂŠpĂźl meg az Ăşjabb kĂŠt blokk.