close
Az MVM veheti meg az Elmű 10 százalékát
Áram - Egyéb

Az MVM veheti meg az Elmű 10 százalékát

A Magyar Villamos Művek Zrt. nyerte meg a Budapest FővĂĄros Vagyonkezelő KĂśzpont Zrt. pĂĄlyĂĄzatĂĄt, amelyet a Budapest FővĂĄrosi ÖnkormĂĄnyzat tulajdonĂĄban lĂŠvő 640.122 darab, egyenkĂŠnt 10 ezer forint nĂŠvĂŠrtĂŠkű tĂśrzsrĂŠszvĂŠnyből ĂĄllĂł, Ăśsszesen 10,54 szĂĄzalĂŠk szavazatot megtestesĂ­tő ELMŰ Nyrt. rĂŠszvĂŠnycsomag megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra Ă­rtak ki. 

Az MVM Zrt. a teljes csomagot rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnt 20 szĂĄzalĂŠkkal magasabb ĂŠrtĂŠken vette meg mint a meghirdetett 25 ezer forintos minimĂĄl ĂĄr volt, azaz 30 ezer forintos vĂŠtelĂĄron tett ajĂĄnlatot. Ennek alapjĂĄn januĂĄr 11-ĂŠn alĂĄĂ­rĂĄsra kerĂźlt a rĂŠszvĂŠnyekre vonatkozĂł adĂĄsvĂŠteli szerződĂŠs.

A tranzakciĂł eredmĂŠnyekĂŠnt a nĂŠmet RWE 55,26 szĂĄzalĂŠkkal, az EnBW 27,25 szĂĄzalĂŠkkal, az Ăşj befektetőkĂŠnt belĂŠpett MVM Zrt. 10,54 szĂĄzalĂŠkkal rĂŠsztulajdonosa az ELMŰ Nyrt.-nek, a tĂśbbi rĂŠszvĂŠny kisrĂŠszvĂŠnyeseknĂŠl van.

Az MVM emlĂŠkeztet arra, hogy a tĂĄrsasĂĄg mĂĄr ĂŠvek Ăłta hasonlĂł tulajdonosi konstrukciĂłban – eredmĂŠnyesen – műkĂśdik egyĂźtt az RWE-EnBW-vel, hiszen a MĂĄtrai Erőmű Zrt.-ben a tĂśbbsĂŠgi tulajdonos nĂŠmet befektetők mellett 25 szĂĄzalĂŠk +1 szavazat kisebbsĂŠgi tulajdonnal rendelkezik. Az MVM meggyőződĂŠse, hogy a hasonlĂł konstrukciĂłjĂş, a villamos energetikai ĂŠrtĂŠklĂĄnc Ăşjabb terĂźletĂŠn, a szolgĂĄltatĂĄsban adĂłdĂł egyĂźttműkĂśdĂŠs szintĂŠn eredmĂŠnyes lesz hozzĂĄjĂĄrulva ezĂĄltal is az ĂŠrintett fogyasztĂłk minĂŠl szĂ­nvonalasabb kiszolgĂĄlĂĄsĂĄhoz.