close
Hétfőn gáz válságcsúcs lesz Brüsszelben
Blog - Egyéb - Gáz

Hétfőn gáz válságcsúcs lesz Brüsszelben

MikĂśzben szombat dĂŠlelőtt is a szerződĂŠs szerinti mennyisĂŠgben ĂŠrkezik az orosz gĂĄz MagyarorszĂĄgra UkrajnĂĄn ĂĄt – az EnergiaInfo az E.On FĂśldgĂĄztĂłl kapott tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint -, egyes hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgek hazai forrĂĄsokra hivatkozva Ă­rnak importcsĂśkkenĂŠsről.

RĂŠszben ezzel magyarĂĄzzĂĄk, hogy a cseh uniĂłs elnĂśksĂŠg hĂŠtfőre gĂĄzcsĂşcsot hĂ­vott Ăśssze BrĂźsszelben. A Reuters pontosabban fogalmaz, csak a tegnap dĂŠlutĂĄn mĂĄr ismerttĂŠ vĂĄlt magyarorszĂĄgi nyomĂĄscsĂśkkenĂŠsről Ă­r. IdĂŠzi a romĂĄniai Transgas vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg igazgatĂłjĂĄt, Ioan Rusut is, aki mĂĄr 30-40 szĂĄzalĂŠkos importcsĂśkkenĂŠsről szĂĄmolt be. A lengyelorszĂĄgi szĂĄllĂ­tĂĄs ĂĄllĂ­tĂłlag 6 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent, ugyanakkor a lengyelek FehĂŠroroszorszĂĄg felől pĂłtoltĂĄk a kieső mennyisĂŠget. A kis mĂŠrtĂŠkben a szerződĂŠses szint alĂĄ esett magyarorszĂĄgi nyomĂĄs mellett az ukrĂĄn fĂŠl tegnap kora dĂŠlutĂĄn arrĂłl is tĂĄjĂŠkoztatta az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt-t, hogy majd napi ĂśtmilliĂł kĂśbmĂŠterrel csĂśkken a mennyisĂŠg is. Ez azonban a hazai tĂĄrolĂłkbĂłl kĂśnnyen pĂłtolhatĂł lesz. PĂŠnteken a nĂŠmetorszĂĄgi, a bulgĂĄriai ĂŠs a tĂśrĂśkorszĂĄgi vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg sem jelezte, hogy kevesebb gĂĄzt kapott volna.

Mint beszĂĄmoltunk, az orosz Gazprom, amely januĂĄr 1-jĂŠn leĂĄllĂ­totta ukrajnai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, mĂĄr a tranzitvezetĂŠk megcsapolĂĄsĂĄval vĂĄdolja UkrajnĂĄt. Ezt az ukrĂĄn ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg, a Naftohaz Ukrajini tagadja.