close
Szerződés szerinti mennyiségű gáz érkezik jelenleg Magyarországra Ukrajnán keresztül...
Blog - Egyéb - Gáz

Szerződés szerinti mennyiségű gáz érkezik jelenleg Magyarországra Ukrajnán keresztül

A vitatott orosz-ukrĂĄn gĂĄztranzitszerződĂŠs miatt a felek naponta ĂĄllapodnak meg az UkrajnĂĄn keresztĂźl, EurĂłpĂĄba kĂźldendő gĂĄz mennyisĂŠgĂŠről. Ha sikerĂźl. Tegnap pĂŠldĂĄul nem jutottak dűlőre, emellett a Gazprom szerint ukrĂĄn partnere, a Nafothaz mĂĄr illetĂŠktelenĂźl vĂŠtelezi a gĂĄzt. A FĂśldgĂĄzszĂĄűllĂ­tĂł Zrt. szombaton dĂŠlelőtt, 11.00 Ăłrakor arrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta az energiainfo.hu-t, hogy a gĂĄzimport szerződĂŠsnek megfelelően tĂśrtĂŠnik a szĂĄllĂ­tĂĄs, a nyomĂĄs ĂŠrtĂŠke ugyan mĂŠg elmarad a szokĂĄsostĂłl, de folyamatosan emelkedik. A pĂŠnteki napon Ukrajna irĂĄnyĂĄbĂłl teljes mĂŠrtĂŠkben beszĂĄllĂ­tĂĄsra kerĂźlt a tervezett ĂŠs szerződĂśtt fĂśldgĂĄzmennyisĂŠg – kĂśzĂślte a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt.

Mint beszĂĄmoltunk rĂłla, januĂĄr 1.-ĂŠn, a Gazprom az előzetes bejelentĂŠseknek megfelelően korlĂĄtozta az UkrĂĄn gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokat, ezzel ĂśsszefĂźggĂŠsben pĂŠnteken nĂŠmileg csĂśkketn a nyomĂĄs a magyarorzsĂĄgi importvezetĂŠken, de ez egyelőre nem okozott ellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄkat a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. kĂśzlĂŠse szerint. A mennyisĂŠgi csĂśkkentĂŠsnek viszont pĂŠntek estig nem volt jele, vĂĄlaszolt az energiainfo.hu-nak Zsuga JĂĄnos, az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja.

Az ukrĂĄn fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł cĂŠg visszaigazolta a szombaton, MagyarorszĂĄg irĂĄnyĂĄba szĂĄllĂ­tani kĂ­vĂĄnt fĂśldgĂĄzmennyisĂŠgeket. A szĂĄllĂ­tĂĄsok jelenleg szerződĂŠsszerűen folynak – ĂĄll az FGSZ Zrt. kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A hatĂĄrnyomĂĄs ĂŠrtĂŠke mĂŠg nem a szerződĂŠsnek megfelelő, de folyamatosan emelkedik. ÉrtĂŠke 10 Ăłrakor 45 bar volt. A mai napra vĂĄrhatĂł fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄs 63-64 milliĂł kĂśbmĂŠterre vĂĄrhatrĂł.

Az ukrĂĄn ĂŠs az orosz fĂŠl pĂŠnteken nem tudott megĂĄllapodni a kĂśvetkező 24 ĂłrĂĄban UkrajnĂĄn keresztĂźl tranzitĂĄlandĂł gĂĄzmennyisĂŠgről, jelentette be Szergej Kuprijanov, az eladĂł Gazprom szĂłvivője. KĂśzlĂŠse szerint cĂŠge januĂĄr 3-ĂĄn 303 milliĂł kĂśbmĂŠtert szeretne tranzitĂĄlni, partnere viszont csak 296 milliĂłt tovĂĄbbĂ­tana. Kuprijanov szerint a Naftohaz mĂĄris 21 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄz vett ki az EurĂłpĂĄba ĂŠs FehĂŠroroszorszĂĄgba tartĂł tranzitvezetĂŠkből, jogosulatlanul. UtĂłbbin keresztĂźl jut el az eurĂłpai vevőkhĂśz a Gazprom ĂĄltal kĂźldĂśtt gĂĄz ĂśtĂśde. Mivel Ukrajna nem ismeri el az OroszorszĂĄggal kĂśtĂśtt tranzit megĂĄllapodĂĄsa ĂŠrvĂŠnyes voltĂĄt, most naponta kell megegyezniĂźk a tranzit mennyisĂŠgĂŠről. Ugyanakkor az ukrĂĄn hivatalos ĂĄllĂĄspont szerint ĂŠrthetetlen, miĂŠrt akarja a Gazprom a tranzitszerződĂŠsben a kĂŠt ĂŠvvel ezelőtt rĂśgzĂ­tett ĂĄrat vĂĄltozatlanul fenntartani, amikor sajĂĄt ĂĄrainĂĄl ő maga is a piaci ĂĄrakat, sajĂĄt kĂśltsĂŠgei nĂśvekedĂŠsĂŠt akarja ĂŠrvĂŠnyesĂ­teni.

 

A Gazprom januĂĄr 11-ig viszont szeretnĂŠ lĂĄtni az Ăśsszes pĂŠnzt, amellyel Ukrajna tartozik neki, azaz mĂŠg 614 milliĂł dollĂĄrt. PĂŠntek dĂŠlutĂĄn azonban az ukrĂĄn tĂĄrgyalĂłkĂźldĂśttsĂŠg Kijevben maradt, s eddig nem jelezte, mikor tĂŠrne vissza MoszvkĂĄba.

Â