close
Ma folytatódnak az orosz-ukrán gáztárgyalások – megállapodás január 7-ig?
Blog - Egyéb - Gáz

Ma folytatódnak az orosz-ukrán gáztárgyalások – megállapodás január 7-ig?

Ma folytatĂłdnak az orosz-ukrĂĄn gĂĄztĂĄrgyalĂĄsok. Ukrajna tegnap reggel Ăłta nem kap orosz gĂĄzt, a rajta keresztĂźli tranzit azonban a tegnap esti legkĂŠsőbbi informĂĄciĂłk szerint zavartalan volt, Ă­gy nem volt gond a magyarorszĂĄgi ellĂĄtĂĄssal sem. UkrĂĄn rĂŠszről januĂĄr 7-ig kĂ­vĂĄnnak megĂĄllapodni mindenről, ami nyitott: Ukrajna 2008-as gĂĄzĂĄr tartozĂĄsĂĄrĂłl, 2009-es importĂĄrĂĄrĂłl ĂŠs az esetleges Ăşj tranzitdĂ­jakrĂłl. Tegnap kora dĂŠlutĂĄn mĂŠg a szerződĂŠs szerinti nyomĂĄssal ĂŠrkezett a fĂśldgĂĄz a TestvĂŠrisĂŠg gĂĄzvezetĂŠken a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint, sőt, az importőr E.On FĂśldgĂĄz Zrt. mĂŠg kĂŠső dĂŠlutĂĄn is a behozatal zavartalansgĂĄrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta az EnergiainfĂłt, jĂłllehet a Gazprom az előzetes bejelentĂŠsĂŠnek megfelelően, januĂĄr 1-ĂŠn felfĂźggesztette az UkrajnĂĄnak tĂśrtĂŠnő gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄst. Emiatt folyamatosan fennĂĄll a veszĂŠly, hogy esik az eurĂłpai gĂĄztranzit mennyisĂŠge is.

Viktor Juscsenko ukrĂĄn elnĂśk szerint mĂŠg kell nĂŠhĂĄny nap ahhoz, hogy lezĂĄruljanak a „nagyon bonyolult” tĂĄrgyalĂĄsok Ukrajna stratĂŠgiai partnerĂŠvel az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvitĂĄrĂłl. JanuĂĄr 7-re azonban megszĂźletik az egyezmĂŠny, idĂŠzi az elnĂśkĂśt az Interfax-Ukrajna. Kiemelte, hogy a helyzet egyetlen ukrĂĄn lakost, vagy eurĂłpai partnert sem fog ĂŠrinteni. Ugyanakkor tĂźrelemre van szĂźksĂŠg a mindkĂŠt fĂŠl szĂĄmĂĄra elfogadhatĂł, kompromisszumos egyezsĂŠghez.

Juscsenko december 30-ĂĄn bejelentette, hogy a Naftohaz Ukrajini kifizette a 2008-ban ĂĄtvett gĂĄz ĂĄrĂĄnak egĂŠszĂŠt, emlĂŠkeztet a Kyiv Post. MĂŠg a decemberi szĂĄmlĂĄt is kiegyenlĂ­tette, amely kĂŠsőbb lenne esedĂŠkes. A Gazprom viszont azt tette kĂśzzĂŠ, hogy kevesebbet kapott, mint amennyivel a vevője adĂłsa.

Juscsenko csĂźtĂśrtĂśk este elmondta, hogy a kĂŠt orszĂĄg ĂĄltal a mĂşlt ősszel alĂĄĂ­rt szerződĂŠshez igazodva a Nafothaz most ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 225 dollĂĄros ĂĄrat ajĂĄnlott a gĂĄzĂŠrt, a Gazprom viszont 250 dollĂĄrt kĂŠrt, azaz eurĂłpai piaci ĂĄrat. (Juscsenko ebben tĂŠvedett, a januĂĄr 1-jĂŠtől ĂŠrvĂŠnyes eurĂłpai piaci ĂĄr 480-490 dollĂĄr kĂśrĂźl mozog – a szerk.) Az elnĂśk szerint a kĂŠrt ĂĄrral a Gazprom figyelmen kĂ­vĂźl hagyja, hogy szeptemberben megĂĄllapodtak: hĂĄrom ĂŠv alatt, fokozatos ĂŠrvĂŠnyesĂ­ti Ukrajna felĂŠ a piaci ĂĄrat. UkrĂĄn rĂŠszről egyĂŠbkĂŠnt 2009-re a 204-210 dollĂĄr kĂśzĂśtti idei importĂĄrat tartanak reĂĄlisnak.

A tranzitĂĄraknak viszont a tranzitkĂśltsĂŠgeket tĂźkrĂśzve kellene emelkedniĂźk, ami viszont a gĂĄz referenciaĂĄrĂĄval van ĂśsszefĂźggĂŠsben. EzĂŠrt Ukrajna javasolja OroszorszĂĄgnak a tranzitdĂ­jak felĂźlvizsgĂĄlatĂĄt. Juscsenko 2-2,2 dollĂĄrra teszi azt az ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnti ĂŠs 100 kilomĂŠterenkĂŠnti tranzitdĂ­jat, amelyet 250 dollĂĄros gĂĄz mellett kellene fizetni.

KĂŠrdĂŠs, ĂŠrdemes-e mĂŠg a 250 dollĂĄr kĂśrĂźli gĂĄzĂĄrral kalkulĂĄlnia. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk ugyanis csĂźtĂśrtĂśk este azt mondta az orosz Vesztyi tĂŠvĂŠcsatornĂĄn, ha Ukrajna tovĂĄbbra is visszautasĂ­tja a kedvezmĂŠnyes, 250 dollĂĄros ĂĄrat, akkor a Gazprom mĂŠgis a tĂŠnylegesen piaci szintű ĂĄrhoz fog ragaszkodni, azaz a 418 dollĂĄroshoz. A nap korĂĄbbi szakaszĂĄban egyĂŠbkĂŠnt a Naftohaz azt felvetette, hogy akĂĄr 235 dollĂĄros ĂĄrat is fizet, ha cserĂŠbe megfelelő tranzitdĂ­jat kap a GazpromtĂłl. UtĂłbbi azonban a 2010-ig ĂŠrvĂŠnyes tranzitdĂ­j megĂĄllapodĂĄs felrĂşgĂĄsĂĄnak tekinti a magasabb tranzitdĂ­j kĂśvetelĂŠsĂŠt.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szĂłvivője az Ekho Moszkvi tĂŠvĂŠcsatornĂĄnak adott interjĂşjĂĄban kifejtette, hogy a 2008-as gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠs egyik passzusa szerint minden napnyi fizetĂŠsi kĂŠsedelem bĂźntetĂŠskĂŠnt 3 szĂĄzalĂŠkkal emeli a fizetendő dĂ­jat. A Gazprom fĂźggetlen szakĂŠrtőket bĂ­zna meg a vezetĂŠkek ki- ĂŠs belĂŠpĂŠsi pontjainak figyelĂŠsĂŠvel, hogy az eurĂłpai vevők ĂŠrdekes ne sĂŠrĂźljĂśn, s hogy Ukrajna ne vĂŠtelezhessen jogosulatlanul gĂĄzt a tranzitvezetĂŠkből. Ukrajna viszont nem engedi be e megfigyelőket. A januĂĄr 7-i dĂĄtummal kapcsolatban Kuprijanov kijelentette, hogy a Gazprom azon nyomban a tĂĄrgyalĂłasztalnĂĄl van, amint arra a Naftohaz felkĂŠszĂźlt. CsĂźtĂśrtĂśkĂśn egy mĂĄsik alkalommal elmondta, hogy az eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄs ĂŠrdekĂŠben a Gazprom napi 326 milliĂł kĂśbmĂŠterre nĂśvelte az exportĂĄlt mennyisĂŠget