close
Gázimport délután fél háromkor: eddig még jó…
Blog - Egyéb - Gáz

Gázimport délután fél háromkor: eddig még jó…

Mit jelent Ukrajna szĂĄmĂĄra, hogy nem kap OroszorszĂĄg felől gĂĄzt, s hogy 2009-re jĂł esĂŠllyel a 2008-ban fizetettnĂŠl jĂłval magsabb, mĂĄr piaci gĂĄzĂĄrat kell elfogadnia? A lehetsĂŠges kĂśvetkezmĂŠnyeket a Reuters vette sorra. MagyarorszĂĄgra dĂŠlutĂĄn fĂŠl 3-kor mĂŠg a szerződĂŠs szerinti nyomĂĄssal ĂŠs mennyisĂŠgben ĂŠrkezett az orosz gĂĄz, tudta meg az energiainfo.hu az importőr E.On FĂśldgĂĄz Zrt-től.

Ukrajna ĂŠves gĂĄzigĂŠnyĂŠnek a 22 szĂĄzalĂŠka van a tĂĄrolĂłban, vagyis a mostani helyzetnek valĂł kiszolgĂĄltatottsĂĄga nem tĂşl sĂşlyos a Reuters szerint. A hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg hivatkozik a RosUkrEnergo (RUE) ukrajnai tĂĄrolĂłiban lĂŠvő tovĂĄbbi 11 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre is. TegyĂźk azonban hozzĂĄ, vajmi kicsi az esĂŠlye, hogy ĂŠppen az a cĂŠg segĂ­tse ki keleti szomszĂŠdunkat, amelynek tartozik. A gĂĄzcsapot ma reggel elzĂĄrt Gazprom ugyanis „csak” a kĂśzvetett szĂĄllĂ­tĂł. RĂĄadĂĄsul egy nap alatt nem lehet annyi gĂĄzt kivenni az ukrajnai tĂĄrolĂłkbĂłl, amennyire a tĂŠli igĂŠnyek idejĂŠn szĂźksĂŠg van.

A magasabb gĂĄzĂĄrak kedvezőtlenĂźl hatnĂĄnak az ukrĂĄn gazdasĂĄgra, annak tőkevonzĂł kĂŠpessĂŠgĂŠre is, főleg, hogy a hrivnya egyĂŠbkĂŠnt is zuhant az elmĂşlt hĂłnapokban sok meghatĂĄrozĂł valutĂĄhoz kĂŠpest. Ha UkrajnĂĄnak mĂŠg tĂśbbet kellene fizetnie a gĂĄzĂŠrt, az tovĂĄbbi nyomĂĄst jelentene a hrivnyĂĄra. A magasabb gĂĄzĂĄr csĂśkkentenĂŠ sok ukrajnai vĂĄllalat nyeresĂŠgĂŠt is. „KĂśnnyebbsĂŠget” jelent ugyanakkor, hogy az orszĂĄg iparĂĄnak a gĂĄzigĂŠnye a negyedĂŠvel csĂśkkent, amiĂłta a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg miatt esett az ipari termelĂŠs, ĂŠs az orszĂĄg sok fĂŠmtermelője szenet is tud ĂŠgetni gĂĄz helyett.

A magasabb gĂĄzĂĄr tovĂĄbb rontja a Naftohaz helyzetĂŠt egy olyan ĂŠvben, amikor egyĂŠbkĂŠnt is tĂśbb mint 500 milliĂł eurokĂśtvĂŠnyt kell visszafizetnie. Nagy teher lenne az ukrajnai hĂĄztartĂĄsoknak is, amelyeket a nĂśvekvő munkanĂŠlkĂźlisĂŠg is sĂşlyt ĂŠs alacsonyak a bĂŠrek is. Ez mĂŠg akkor is nagy feszĂźltsĂŠget jelent, ha a kormĂĄny ma is erősen tĂĄmogatja a hĂĄztartĂĄsi gĂĄz ĂĄrĂĄt.

A politikusoknak nĂŠpszerűtlen dĂśntĂŠseket kell hozniuk a magas importĂĄr elfogadĂĄsa esetĂŠn, mindenekelőtt a gĂĄztarifĂĄk emelĂŠsĂŠt. Ezt a lakossĂĄg aligha felejti el az orszĂĄgban 12 hĂłnap mĂşlva tartandĂł vĂĄlasztĂĄsokig. Baj az is, hogy az ukrajnai politikai figyelmet az OroszorszĂĄggal valĂł kapcsolatok tĂśltenĂŠk ki, holott inkĂĄbb a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄggal kellene foglalkozni. Nem vilĂĄgos, mindez hogyan hatna Juscsenko ĂŠs Timosenko elhĂşzĂłdĂł feszĂźltsĂŠgĂŠre.

TovĂĄbbra sem kaptunk ĂŠrtesĂ­tĂŠst a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂłtĂłl, hogy bĂĄrmi zavar tĂĄmadt volna gĂĄzimportunkban, vĂĄlaszolt az EnergiaInfĂłnak Kutas IstvĂĄn, az importől E.On FĂśldgĂĄz Trade Zrt. kommunikĂĄciĂłs vezetője. MagyarorszĂĄgra tovĂĄbbra is a szerződĂŠs szerinti nyomĂĄssal ĂŠs mennyisĂŠgben ĂŠrkezik kelet felől a gĂĄz. A helyzet bĂĄrmikor vĂĄltozhat, remlĂŠlhetőleg kezdvező irĂĄnyban, ugyanis a tĂĄrgyalĂĄsok folyamatosak az ukrĂĄn vevő ĂŠs az orosz eladĂł kĂśzĂśtt.