close
Kisebb nyomáson, de a szerződés szerinti mennyiségű gáz érkezik Ukrajnán keresztül...
Blog - Egyéb - Gáz

Kisebb nyomáson, de a szerződés szerinti mennyiségű gáz érkezik Ukrajnán keresztül

KĂŠnyelmesen kezelhető az importgĂĄznak az ukrajnai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł ĂĄltal bejelentett, ĂŠs mĂĄr ĂŠrezhető nyomĂĄscsĂśkkenĂŠse, a mennyisĂŠgi csĂśkkentĂŠsnek viszont pĂŠntek estig nem volt jele, vĂĄlaszolt az energiainfo.hu-nak Zsuga JĂĄnos, az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja. Sem a kisebb nyomĂĄs, sem a vĂĄrhatĂł kisebb mennyisĂŠg nem okoz gondot MagyarorszĂĄgon. A tĂĄrsasĂĄg este arrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta az energiainfo.hu-t, hogy ismĂŠt a szerződĂŠs szerinti nyomĂĄson ĂŠrkezik a gĂĄz MagyarorszĂĄgra, viszont az ukrĂĄn fĂŠl tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint ezt napi 5 milliĂł kĂśbmĂŠterrel tervezik csĂśkkenteni. Amennyiben ez megtĂśrtĂŠnik, a kieső mennyisĂŠget a hazai tĂĄrozĂłkbĂłl lehet pĂłtolni.

Kisebb nyomĂĄson, de vĂĄltozatlan mennyisĂŠgű gĂĄz ĂŠrkezik MagyarorszĂĄgra pĂŠntek este, tĂĄjĂŠkoztatta az EnergiaInfĂłt Zsuga JĂĄnos, az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja. DĂŠlutĂĄn a szĂĄllĂ­tĂł Naftohaz Ukrajini tĂĄjĂŠkoztatta a cĂŠget a vĂĄrhatĂł nyomĂĄs- ĂŠs mennyisĂŠg csĂśkkentĂŠsről. A mĂĄr ĂŠrzĂŠkelhető nyomĂĄscsĂśkkentĂŠsnek semmilyen hatĂĄsa nincs a magyarorszĂĄgi gĂĄzellĂĄtĂĄsra, hangsĂşlyozta Zsuga JĂĄnos, mindĂśssze az FGSZ kompresszorait kell nagyobb munkĂĄra fogni. A szerződĂŠs szerint napi 28 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄznak kell Ukrajna felől ĂŠrkeznie 48, plusz/mĂ­nusz 1 bar nyomĂĄson, amely most 47 bar alĂĄ esett.

Nem jelent majd problĂŠmĂĄt a napi ĂśtmilliĂł kĂśbmĂŠter kiesĂŠse sem. A szerződĂśtt import ĂŠs tranzitmennyisĂŠg egyĂźtt napi 37 milliĂł kĂśbmĂŠter. A magyarorszĂĄgi felhasznĂĄlĂĄs pĂŠnteken 62-64 milliĂł kĂśbmĂŠter. Ennek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre – a sajĂĄt termelĂŠs igĂŠnybe vĂŠtele mellett – a tĂĄrolĂłkbĂłl a mostani, napi 28 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett majd napi 33 milliĂłt kell kivenni. Ez problĂŠma nĂŠlkĂźl megoldhatĂł, hiszen a hazai napi kitĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄs 51-52 milliĂł kĂśbmĂŠter, mutatott rĂĄ Zsuga JĂĄnos.

Ukrajna januĂĄr 1-je Ăłta nem kap gĂĄzt OroszorszĂĄgtĂłl az orosz szĂĄllĂ­tĂłval lĂŠvő ĂĄr ĂŠs egyĂŠb vitĂĄja miatt. Az Ăźgyben ĂŠrintett minden fĂŠl tĂśbbszĂśr jelezte, hogy konfliktusuknak nem lesz hatĂĄsa az eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄsra. Egyelőre nincs is.Â