close
Hernádi: a csökkenő kereslet negatívan befolyásolta a Mol eredményét
Egyéb - Gáz - Olaj

Hernádi: a csökkenő kereslet negatívan befolyásolta a Mol eredményét

2013 első negyedévében a MOL-csoport egyszeri és készletátértékelési hatásoktól mentes, úgynevezett „tiszta” EBITDA-ja 141 Mrd forintot ért el, mely 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összehasonlításban.

Az Upstream szegmens eredményét azonban negatívan befolyásolta az alacsonyabb szénhidrogén termelés és átlagos realizált szénhidrogén ár, melyet részben ellensúlyozott, hogy Horvátországban értékesítésre került az összes korábban készletre vett kőolaj. A cég közleménye szerint a Gáz Midstream szegmens földgázszállítási üzletágában alacsonyabb bevételt realizáltak az enyhébb időjárás illetve a bevezetett tarifacsökkentések következtében. Ezeket a negatív hatásokat azonban ellensúlyozta a Downstream üzletág javuló teljesítménye, melyet támogatott a benzin táguló termék árrése, a magasabb integrált petrolkémiai árrés, a javuló termékkihozatal, illetve hatékonyságjavító programunk eredményei. A MOL-csoport EBITDA-ja, speciális tételek nélkül, 133 Mrd forintot ért el.

A Csoport 57 Mrd forint működési cash-flow-t realizált, szemben az egy évvel korábbi 11 Mrd forintos nettó pénzkiáramlással. A nettó eladósodottsági mutató változatlan maradt, 25,0%-os értéket mutatva 2013. március 31-én.

„Ahogyan várható volt, kihívásokkal teli időszakkal indult számunkra a 2013-as év. A legfőbb külső nehézséget továbbra is a lassú gazdasági növekedés, az üzemanyagok csökkenő kereslete illetve a szigorú szabályozói környezet jelentették. Mindemellett szíriai eszközeink egy évvel ezelőtti kiesése továbbra is jelentősen érezteti hatását portfóliónkban” – mondta Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató.

„A negatív hatások ellensúlyozására a következő fő célokat tűztük ki magunk elé ebben az évben: Az Upstream üzletágban már rövidtávon meg kívánjuk állítani meglévő portfoliónk termeléscsökkenését, emellett pedig folytatjuk kutatási területeink szénhidrogén-potenciáljának feltárását készleteink mielőbbi növelése érdekében. Ugyanis ezek az új készletek képezik majd középtávú termelésnövekedésünk alapját. A Downstream üzletágban pedig folytatjuk az Új Downstream Program megvalósítását. A tavalyi 150 millió dolláron felül az idei évben további 250 millió dollár hatékonyság javulást kívánunk elérni” – tette hozzá a Mol Csoport vezetője.