close
Erősödő izraeli-török energiakapcsolatok
Egyéb - Gáz

Erősödő izraeli-török energiakapcsolatok

Izrael és Törökország egyre nagyobb barátságban van annak érdekében, hogy a jövőben zökkenőmentesen köthessenek újabb energiaipari megállapodásokat. Jelenleg is dolgoznak ilyesmin, Ankara pedig térségi gázelosztóvá szeretne válni. Elindulhat a texasi LNG Angliába, az Exxon és Katar gázának fogadására már felkészült a walesi South Hook kikötő.

Törökország és Izrael jó úton halad egy olyan energiaprojekt megkötése felé, amelyben még Ciprus is jó eséllyel részt vehet, írja a Natural Gas Europe online szaklap. Abdullah Gul török elnök és Taner Yildiz energiaminiszter egy, a napokban tartott energiakonferencián beszélt a tervekről Iszambulban. Az elnök elmondása szerint Törökország minden konstruktív projekt ötletére nyitott. Az egyetértés szerint Ankara részt vehetne izraeli gázipari beruházásokban, Yildiz pedig már tett is lépéseket ezek tervezésének ügyében.

Eközben Izrael Ciprus görög vezetésével is tárgyalásokba kezdett azután, hogy az észak-amerikai Nobel Energy nagyobb gázlelőhelyet fedezett fel egy Ciprus közelében fekvő, kisebb szigeten. Ankara abban bízik, hogy a Tel Avivval való kapcsolat szorosabbra fűzése révén a mostaninál nagyobb közös energiaprojektekhez juthat. Megfigyelők szerint Törökország Izraelen kívül Libanonnal és Egyiptommal is szeretne hasonló megegyezésekre jutni a térségbeli békepolitika részeként.

Korábban Yildiz jelezte, hogy egy Törökország és Izrael közötti gázvezeték megépítése lehetséges lenne, Ankara pedig szeretne a térség befolyásos gázelosztó központjává válni. Ehhez azonban a Törökországot kormányzó pártnak meg kell békítenie azokat a családokat, amelyek hozzátartozóikat vesztették el egy Izrael vezette tengeri támadásban a Gázai-övezetben, 2010-ben.
Katar eközben tovább növeli elosztó szerepét, igaz, a fölgáz cseppfolyósított formájával (LNG). A 7,6 milliárd euró értékű exportszerződést az ExxonMobil segítette tető alá hozni az Egyesült Királyság számára. A Financial Times írása szerint a texasi Golden Pass lelőhelyről származó LNG Dél-Walesbe érkezik majd, de az adásvétel részleteiről még tárgyalnia kell a feleknek.

A kereskedelem indulásához az Egyesült Királyság engedélyeire is szükség van. A Golden Pass-ról származó évi 15,6 millió tonna LNG az ExxonMobil és Katar együttműködésének gyümölcse. Ez a gázmennyiség az Exxon termelésének fele az idei első negyedéves jelentés szerint. A South Hook fogadóterminált eredetileg kifejezetten a Katarból érkező nagy LNG-szállítmányok kezelésére tervezték és építették.