close
Nem szolgáltat tovább a GDF Mezőhegyesnek
Egyéb - Gáz - Távhő

Nem szolgáltat tovább a GDF Mezőhegyesnek

Felfüggesztette a gázszolgáltatást a Mezőhegyesi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft.-nél a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. tartozás miatt hétfő délelőtt. Több mint kétszáz lakás és számos intézmény maradt meleg víz nélkül. A kikapcsolás tényét a GDF Suez is megerősítette, kiemelve, továbbra is törekszik a helyzet mielőbbi rendezésére.

A Mezőhegyesi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. közleménye szerint a távhőrendszer számára a földgázt biztosító GDF Suez Energia Magyarország Zrt. intézkedésével több száz mezőhegyesi háztartás és számos közintézmény szerződés szerinti ellátását lehetetlenítette el. A Mezőhegyesi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. közleményében kifogásolja a multinacionális energetikai vállalat lépését, mivel az elmúlt hónapokban a társaság több körben is egyeztetett a távhőrendszer önkormányzati üzemeltetésű idejében felhalmozott kintlévőségek rendezésének ütemezéséről. A távhőszolgáltató képviselői akkor azt is jelezték a GDF részére, hogy a közeljövőben korszerű és a földgáznál kedvezőbb költségek mellett üzemeltethető biomassza alapú megoldások üzembe állítását tervezik – közölte a Magyar Távirati Iroda.

A GDF Suez felé fennálló fizetési kötelezettség április hónapra eső részletét a Mezőhegyesi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. 76 százalékát időben rendezte, a társaság már korábban jelezte a GDF felé, hogy a fennmaradó 3,3 millió forint kifizetését akkor tudja végrehajtani, amikor a közintézmények részére kiállított számlák ellenértékét az önkormányzattól megkapja. Az önkormányzat tájékoztatása szerint, az elmaradt összegeket a lehető leghamarabb átutalja a távhőszolgáltatónak.

A GDF Suez hétfői közleménye szerint a társaság arra kényszerült, hogy a Mezőhegyesi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft.-t közel 100 milliós tartozása miatt hétfőn kikapcsolja a földgázszolgáltatásból; ez egy 2012 májusában kezdődő tárgyalási sorozat vége. A cég emlékeztet arra, hogy tavaly májusban megállapodtak az önkormányzattal abban, hogy a 80 millió forint tartozást szeptemberre 40 millió forintra csökkenti, és az új tulajdonos rendezi a fennmaradó kintlévőséget. Az önkormányzat eleget tett ígéretének, az új tulajdonossal azonban nem sikerült a tartozást rendezni: mára ez az összeg 100 millió forintra emelkedett.

A GDF Suez novemberben fizetési könnyítést tett lehetővé, de az erre vonatkozó megállapodásban foglalt kötelezettségeket a távhőszolgáltató új tulajdonosa sorozatosan megszegte. A kifejezetten magas tartozás ellenére a GDF Suez a mezőhegyesi távhőfogyasztó ügyfeleire, azaz a lakosságra tekintettel a fűtési szezonban nem kezdeményezte a távhőszolgáltató kikapcsolását.

2013. március végén, többhónapos tárgyalási sorozat eredményeképpen megszületett a mindkét fél által elfogadott megállapodás, amely tartalmazta a fizetési feltételrendszert is. Ennek fontos része volt a távhőszolgáltató azon egyértelmű szándéka, hogy 2013. május 15-től kérni fogja a GDF Sueztől a gázszolgáltatás szüneteltetését, mert a biomassza beruházásokat hamarabb elkezdi. A szüneteltetési kérelem nem érkezett be a GDF-hez (holott anélkül kilátástalan a tartozás rendezése), továbbá a megállapodást a távhőszolgáltató a mai napig nem írt alá, és nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek, ezért történt a kikapcsolás – olvasható a közleményben.

A cég kiemeli: “mivel a távhőszolgáltató közel 300 lakást lát el használati meleg vízzel és fűtéssel, a GDF Suez mindent elkövetett azért, hogy ne kerüljön sor a gázszolgáltatás kikapcsolására, és továbbra is törekszik a helyzet minél előbbi rendezésére”.