close
Dönteni kellene a japán erőművekről
Atom - Egyéb

Dönteni kellene a japán erőművekről

Japánnak továbbra is szüksége van az atomenergiára mint energiaforrásra, és ehhez a reaktorok újraindításáról szóló politikai döntést meg kell hozni, amint az lehetséges – mondta a Japán Atomipari Fórum (Japan Atomic Industrial Forum – JAIF) elnöke.

A 46. éves JAIF konferencián Tokióban, Takashi Imai hangsúlyozta a Fukushima-Daiichi baleset után 2011-ben leállított reaktorok újraindításának fontosságát, amennyiben ezek biztonságáról meggyőződtek. Szerinte nem csak a sürgető energiaigény miatt kell ezeket újraindítani, hanem az energiaellátás stabilitásának és az ellátás biztonságának szavatolása érdekében is. Imai szerint Japán felelőssége, hogy megossza a tapasztalatait és információit a balesetről, és ezzel hozzájáruljon a nukleáris biztonság növeléséhez. Hangsúlyozta, hogy a szerepvállalás az atomenergia tengeren túli térnyerésében része a japán növekedési stratégiának – írta a NucNet.

A japán Nukleáris Szabályozó Hatóság (Nuclear Regulation Authority – NRA) által kiadandó új nukleáris biztonsági szabványokkal kapcsolatban Imai kijelentette, hogy fontos a teljes átláthatóság biztosítása, de az üzemeltetők és a hazai, valamint a nemzetközi szakértők meghallgatása is fontos a valódi, hatékony szabályozás megteremtése érdekében.

A Fukushima-Daiichi körüli terület helyreállítása és újjáépítésével kapcsolatban Imai szerint a világ minden sarkának bölcsességét fel kell használni az emberi, pénzügyi és anyagi erőforrások felhasználását illetően. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Fukushima nemzetközi K+F központtá válhat a leszerelés terén a nukleáris ipar támogatásával, és hogy egész Japánban meg kell értetni a sugárzás hatásait.

Korábban, 2013 márciusában a japán miniszterelnök kijelentette, hogy a leállított reaktorok elindulnak, ha biztonságukról meggyőződtek. Shinzo Abe szerint az NRA-val karöltve új nukleáris biztonsági kultúra szükséges az ország atomerőművei biztonságának megerősítéséhez. Az 50-ből két kereskedelmi reaktort indítottak újra a baleset óta, jelenleg így mindössze az Ohi-3 és az Ohi-4 üzemel.