close
Ukrajna erőfeszítései tetszenek az Energiaközösségnek
Áram - Egyéb - Gáz

Ukrajna erőfeszítései tetszenek az Energiaközösségnek

Ukrajna a térség legmodernebb villamosáram-piacával fog rendelkezni, amikor életbe lép az erre vonatkozó törvénytervezet, amely az Európai Unió energiaszakértőinek segítségével született meg. Az átláthatóság, hatékonyság és megbízhatóság jegyében folynak a további energiapiaci fejlesztések szomszédunknál.

Az Európai Unió vezetői üdvözlik Ukrajna erőfeszítéseit és fejlesztéseit, amelyeket annak érdekében végez, hogy a közösség követelményeinek megfelelhessen, valamint, hogy felismerte, további lépésekre is szükség van ahhoz, hogy a közösség teljes jogú tagjává válhasson. A tavaly végbement számos intézkedés hatására Ukrajna 2014-től az Energiaközösség elnökségi posztját töltheti be azután, hogy korábban már tagjává vált a Transz-Európai Intra-Közösségi Energiapiacnak, mondta Dirk Buschle, az Energiaközösség titkárságának igazgatóhelyettese.

A napokban megtartott kijevi energiafórumon Buschle azt is elmondta, hogy az Energiaközösség fő célja az, hogy reformok révén növelhesse a versenyképességet, írja a Natural Gas Europe online lap. E versenyképesség eléréséhez szükséges az átláthatóság, a hatékonyság és a megbízhatóság biztosítása, hiszen ezek által lesz vonzó egy-egy befektetés, folytatta a szakértő. Ezek mellett Ukrajna esetében kiemelkedően fontos az, hogy a gázellátási útvonalak diverzifikáltak legyenek és hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Mindezek megvalósításához az Energiaközösség, azaz az EU és a részt vevő országok, ez esetben Ukrajna törvényhozóinak szoros együttműködésére van szükség.

Ahhoz, hogy Ukrajna a közösség teljes jogú tagjává válhasson, a legfontosabb feltétel a 2010-es gázpiaci jogszabály-csomag adoptálása, bár a készülő, harmadik energiacsomag tekintetében ezt még újra át kell vizsgálniuk a törvényhozóknak.

Jó példa az Ukrajna által tett erőfeszítések eredményességére az a villamosáram-piaci törvénytervezet, amely az Energiaközösség támogatásával jött létre. Amennyiben életbe lép, Ukrajna igazi szabad piaccal fog rendelkezni, így bakugrással előzhet meg sok másik EU-s tagállamot és régióbeli országot, mondta Buschle.

Az gáz és villamos áram piaca talán a két legfontosabb terület Ukrajna energiaügyeiben de nem szabad megfeledkezni a megújuló forrásokról és e három területet úgy fejleszteni, hogy egyik se hátráltassa a másikat.