close
A körmére néznek a Gazpromnak
Egyéb - Gáz

A körmére néznek a Gazpromnak

A Gazpromnál minden területre kiterjedő könyvvizsgálat folyik, az állami számvevőszék szerint érdekes eredmények kerülhetnek napvilágra. A monopólium-ellenes intézet már többször kritizálta az állami gázvállalat egyes beszerzési eljárásait, mondván, nincs valódi verseny a vezetékgyártók között.

Az orosz számvevőszék öt év után először újra átvizsgálja az állami gázóriást, a Gazpromot. Az eredmények a tisztviselők szerint érdekesek lesznek, írja az RT news hírportál. „Sokan beszélnek a vállalat zártkörűségéről, de én szeretném hangsúlyozni, hogy a Gazprom teljes mértékben együttműködik a számvevőszék munkatársaival és rendelkezésükre bocsátja az összes szükséges papírt”, mondta Szergej Sztefaszin, a számvevőszék elnöke. A vizsgálat szándékát nemrég jelentették be, a napokban kezdődik és novemberig fejezné be a szerv.

„Ez az első vizsgálat öt év óta, es a Gazprom teljes auditját tervezzük (…) a vállalat hatékonyságát, belső költségeit, beleértve a vezetékek és egyéb kérdéses ügyeket”, mondta Szefaszin. Mint hozzátette, a törvény írja elő a vizsgálatot, és az elmúlt időszakban kisebb szünetet tartott a hivatal, mivel nemzetközi szerződések születtek és nem szeretett volna elefánt lenni a porcelánboltban.

Az orosz állami monopólium-ellenes intézet újra és újra szót emel a Gazprom ellen, mondván, a nagyátmérőjű vezetékek tenderei gyanúsak. A FAS szerint ugyanis a jelenleg alkalmazott pályázati eljárásban valójában nincs verseny a vezetékgyártók között, mivel a Gazprom sokszor kiterjeszti a gyártóknak a gyártási folyamatra és a szállításra vonatkozó lehetőségeit, így azok összegyűjthetik a közbeeső résztvevőket és úgy szállíthatnak a Gazpromnak.

„Most nincs árverseny a vezetékgyártók között; csak két vagy három közvetítő van, akik nem is versenyeznek; gyakran csak egy észak-európai cég (bonyolítja le a projekteket). Szabályszerűen a vezetékgyártóknak részt kell venniük a versenyben és nem közvetítőként működni”, nyilatkozta a monopólium-ellenes intézet az Interfax hírügynökségnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is kritizálta korábban a Gazpromot, amiért az harmadik félen keresztül vásárolta a gázvezetékeket, gyakran 30 százalékos marzzsal. „A Gazprom üzletvezetésével kapcsolatos panaszokat egyre gyakrabban lehet panaszt hallani, mondván, korrupt elemek is részt vesznek bennük. Valószínűleg igen, de a rendőrségnek kell elfogni és börtönbe zárni őket. És úgy gondolom, hogy ez a helyes eljárás”, mondta az elnök.