close
Fékezünk a drága üzemanyaggal
Egyéb - Olaj

Fékezünk a drága üzemanyaggal

Újabb rekordot ĂĄllĂ­tott fel 117 dollĂĄr felett az olaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra, s akadnak elemzők, akik erre az ĂŠvre 120 dollĂĄros ĂĄtlagĂĄrat vĂĄrnak, a feltĂśrekvő orszĂĄgok ĂŠs tĂŠrsĂŠgek ugyanis tĂśbbet fogyasztanak, mint az EgyesĂźlt Államok – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Meglehetősen borĂşs hangulatban, de drĂĄmai megingĂĄsok nĂŠlkĂźl folyt tegnap a tőzsdei kereskedĂŠs vilĂĄgszerte, a befektetők kedvĂŠt igencsak elrontotta, hogy egyrĂŠszt a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg miatt megcsappant a Bank of America profitja, s hogy mĂĄsrĂŠszt Ăşjabb tĂśrtĂŠnelmi csĂşcsra mĂĄszott fel, ĂĄtlĂŠpte a 117 dollĂĄros hatĂĄrt az amerikai olaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra.

A piaci mozgĂĄst tĂśbb tĂŠnyező vĂĄltotta ki. A Kőolaj-exportĂĄlĂł OrszĂĄgok Szervezete (OPEC) jelezte, hogy nem nĂśveli a kitermelĂŠst, mert a piacon ĂŠppen elĂŠg olaj van, csak a spekulĂĄciĂł viszi fel az ĂĄrat. Ezzel szemben a kereskedőket nagyon is zavarja, hogy a kitermelĂŠs nehĂŠzsĂŠgeiről ĂŠrkeznek hĂ­rek NigĂŠriĂĄbĂłl, mĂ­g egy skĂłt finomĂ­tĂł dolgozĂłinak sztrĂĄjkja az ĂŠszaki-tengeri olajellĂĄtĂĄst veszĂŠlyezteti.

A termelő ĂŠs a fogyasztĂł orszĂĄgok miniszterei RĂłmĂĄban tanĂĄcskoznak, itt hangzott el az OPEC nyilatkozata, s itt jelentette be SzaĂşd-ArĂĄbia, hogy egyelőre nem lĂĄtja ĂŠrtelmĂŠt a kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠsĂŠnek, s nem tervezi a jĂśvő ĂŠv vĂŠgĂŠre elĂŠrendő napi 12,5 milliĂł barrel kitermelĂŠsi plafon tovĂĄbbi emelĂŠsĂŠt. A drĂĄga olaj azonban mĂŠrsĂŠkli a vilĂĄggazdasĂĄg nĂśvekedĂŠsi iramĂĄt, ezt adta a rĂłmai tanĂĄcskozĂĄs rĂŠszvevőinek ĂŠrtĂŠsĂŠre John Lipsky, a NemzetkĂśzi Valutaalap igazgatĂłhelyettese, megismĂŠtelve a nemrĂŠgiben publikĂĄlt vilĂĄggazdasĂĄgi elemzĂŠs főbb szĂĄmait, hogy a globĂĄlis gazdasĂĄg az idĂŠn legfeljebb 3,7 szĂĄzalĂŠkkal bővĂźlhet, szemben a 4,1 szĂĄzalĂŠkos Ăźtemmel, amelyet mĂŠg januĂĄrban prognosztizĂĄlt a nemzetkĂśzi pĂŠnzĂźgyi intĂŠzet.

Az IMF egyĂŠbkĂŠnt egy friss tanulmĂĄnyĂĄban kifejtette: csak a kereslet csĂśkkentĂŠse mĂŠrsĂŠkelheti az ĂĄrat, azaz sok orszĂĄgban meg kell szĂźntetni az Ăźzemanyagok ĂĄrtĂĄmogatĂĄsĂĄt, illetve takarĂŠkosabb autĂłkat kell forgalomba helyezni. Az elemzĂŠs rĂĄmutat, hogy hiĂĄba megy el tĂśbb pĂŠnz olajmezők feltĂĄrĂĄsĂĄra, a kĂśltsĂŠgek egyre nagyobbak, mert egyre nehezebben megkĂśzelĂ­thetőek a forrĂĄsok. Nincs elegendő szakember, a kĂśzel-keleti ĂŠs a dĂŠl-amerikai orszĂĄgok nem engedik be a kĂźlfĂśldi tőkĂŠt, a nagy olajtĂĄrsasĂĄgok a rĂŠszvĂŠnyeseknek fizetik ki a drĂĄgĂĄbb olajbĂłl szĂĄrmazĂł nagyobb nyeresĂŠget, s kevesebbet tĂśrődnek a fejlesztĂŠsekkel.

Ezt a kitekintĂŠst tĂĄmasztja alĂĄ – csak mĂĄs szempontbĂłl – a fejlett ipari ĂĄllamokat tĂśmĂśrĂ­tő NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (NEÜ) becslĂŠse, amely szerint az idĂŠn a globĂĄlis olajfelhasznĂĄlĂĄs kĂŠt szĂĄzalĂŠkkal emelkedik, mikĂśzben ugyanennyivel csĂśkken az EgyesĂźlt Államokban. Ez annak a kĂśvetkezmĂŠnye, hogy KĂ­na ĂŠs India gazdasĂĄga nyolc-tĂ­z szĂĄzalĂŠkkal bővĂźl, ĂŠs az autĂłk szĂĄma is drĂĄmai mĂŠrtĂŠkben nĂśvekedik a kĂŠt nĂŠpes orszĂĄgban. A kimutatĂĄs szerint KĂ­na, India, OroszorszĂĄg ĂŠs a KĂśzel-Kelet egyĂźtt napi 20,67 milliĂł hordĂł olajat ĂŠget, dolgoz fel, mĂ­g az EgyesĂźlt Államok, a legnagyobb fogyasztĂł 20,38 milliĂł barrelt. Ebből persze az is kĂśvetkezik, hogy hiĂĄba sodrĂłdik esetleg recessziĂłba az amerikai gazdasĂĄg ebben az ĂŠvben, az esetleg kisebb olajigĂŠnyĂŠt ellensĂşlyozzĂĄk a feltĂśrekvő orszĂĄgok, tĂŠrsĂŠgek. A Bloomberg ezĂŠrt egyetĂŠrtően idĂŠzi Jeffrey Rubin kanadai szakĂŠrtőt, aki 2000 Ăłta jĂłl jelezte előre az olaj ĂĄrĂĄnak vĂĄltozĂĄsĂĄt. Most azt mondja, hogy 2008-ban az ĂĄtlagĂĄr 120 dollĂĄr lesz az első negyedĂŠvi csaknem szĂĄzhoz kĂŠpest is, az ĂŠvtized vĂŠgĂŠre pedig elĂŠri a 150 dollĂĄrt. A hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg a gyors Ăźtemben emelkedő kĂ­nai olajkeresletet azzal is magyarĂĄzza, hogy a tĂĄvol-keleti orszĂĄg autĂłgyĂĄrai 2017-ig ĂŠvi hĂşszmilliĂł jĂĄrművet fognak előĂĄllĂ­tani.

MĂĄs elemzők is tovĂĄbbi ĂŠrdemi ĂĄremelkedĂŠst prognosztizĂĄlnak. Edward Morse, a Lehman Brothers energiaelemzője szerint a szĂŠdĂźletes iramban bővĂźlő kĂśzel-keleti orszĂĄgok igĂŠnyei miatt hĂşsz dollĂĄrral drĂĄgulhat az olaj. Eugen Weinberg, a Commerzbank elemzője a feltĂśrekvő orszĂĄgok keresletĂŠvel magyarĂĄzza, miĂŠrt tartja elkĂŠpzelhetőnek a 150 dollĂĄros ĂĄr elĂŠrĂŠsĂŠt mĂĄr az idĂŠn.

Jellemző, hogy az IMF ĂĄltal tegnap kĂśzzĂŠtett eurĂłpai elemzĂŠs is kitĂŠr arra, hogy az amerikai gazdasĂĄg lassulĂĄsa erős fĂŠkezĂŠsre kĂŠszteti az eurĂłzĂłnĂĄt, de csak kisebb lendĂźletvesztĂŠsre a kontinens kĂśzĂŠpső rĂŠszĂŠt, keleti felĂŠt. A valutaalap nem zĂĄrja ki, hogy az EurĂłpai KĂśzponti Banknak (EKB) kamatot kell csĂśkkentenie, mikĂśzben a kĂśzĂŠp- ĂŠs kelet-eurĂłpai orszĂĄgoknak inkĂĄbb azt javasolja, hogy szilĂĄrdĂ­tsĂĄk meg pĂŠnzĂźgyi rendszerĂźket ĂŠs csĂśkkentsĂŠk sebezhetősĂŠgĂźket.

Â