close
Őszre 360 forint lehet a gázolaj ára?
Egyéb - Olaj

Őszre 360 forint lehet a gázolaj ára?

SzerdĂĄtĂłl 4-4 forinttal emelkedik a benzin ĂŠs a gĂĄzolaj ĂĄra – ĂŠrtesĂźlt lapunk piaci forrĂĄsokbĂłl. Ezzel a februĂĄr vĂŠge Ăłta a 300 forintos lĂŠlektani hatĂĄr kĂśrĂźl libikĂłkĂĄzĂł benzin tarifĂĄja a legtĂśbb kĂştnĂĄl ismĂŠt biztosan hĂĄrmassal kezdődik majd, a gĂĄzolaj pedig a 315 forintos kĂśzĂŠpĂĄrĂĄval Ăşjabb rekorddĂśntĂŠsi kĂ­sĂŠrletre kĂŠszĂźl – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Elemzők szerint az emelĂŠst csak rĂŠszben indokoljĂĄk a nemzetkĂśzi folyamatok: mĂ­g a tonnĂĄnkĂŠnt ezer dollĂĄr kĂśrĂźli Ăśsszegbe kerĂźlő benzin esetĂŠben az elmĂşlt hetekben mintegy 50, az 1100 kĂśrĂźl jĂĄrĂł gĂĄzolajnĂĄl 100 dollĂĄros volt az ĂĄremelkedĂŠs. A gĂĄzolaj esetĂŠben tehĂĄt nagyobb ĂĄremelĂŠsi nyomĂĄs nehezedett a Molra. Sokan Ăşgy vĂŠlik, hogy a “tompĂ­tott” gĂĄzolajdrĂĄgulĂĄs mĂśgĂśtt szerteĂĄgazĂł Ăźzletpolitikai okok ĂĄllhatnak, kezdve a paprikĂĄsnak Ă­gĂŠrkező szerdai kĂśzgyűlĂŠstől egĂŠszen az ideges belpolitikai hangulatig.

A tĂśbbĂŠves ĂĄrgrafikonokbĂłl egyĂŠbkĂŠnt kirajzolĂłdik, hogy a kĂŠt Ăźzemanyagfajta elmĂşlt ĂŠvekben tapasztalt “bĂŠkĂŠs” ĂĄringadozĂĄsa immĂĄron a mĂşltĂŠ. A korĂĄbbi ĂŠvekben a benzin ĂŠs a gĂĄzolaj esetĂŠben is megfigyelhető volt egyfajta időjĂĄrĂĄsfĂźggő ĂĄrhullĂĄmzĂĄs: az ĂŠv kĂśzepi ĂĄrcsĂşcsot ĂŠv vĂŠgĂŠn, kĂśvetkező ĂŠv elejĂŠn rendre “ĂĄrapĂĄly” kĂśvette. (Igaz, a benzinnĂŠl az ĂĄrcsĂşcs nyĂĄrra, a gĂĄzolajnĂĄl pedig őszre volt tehető.) 2007 kĂśzepĂŠn ez a trend ĂŠppensĂŠggel kedvező mĂłdon tĂśrt meg: az időszak a viszonylag tompa “csĂşcspontjĂĄval” kifejezetten szerencsĂŠsnek volt mondhatĂł. Az ezutĂĄn vĂĄrt ĂĄresĂŠs azonban egyĂŠrtelműen elmaradt. A korĂĄbbi ĂŠvek “menetrendje” alapjĂĄn most egy liter benzinĂŠrt, illetve gĂĄzolajĂŠrt – pusztĂĄn matematikai alapon – Ăşgy 260-270 forintot kellene fizetnĂźnk. RĂĄadĂĄsul amellett, hogy az ĂŠv kĂśzepi “csĂşcs” Ăłta mindkĂŠt Ăźzemanyagfajta ĂĄra tovĂĄbb nő, az emelkedĂŠs Ă­ve a gĂĄzolaj esetĂŠben sokkal nagyobb. Ez szintĂŠn egy olyan szokatlan helyzet, amivel valĂłszĂ­nűleg tartĂłsan meg kell barĂĄtkozni. Mivel a gĂĄzolaj irĂĄnt a kereslet a jĂśvőben feltehetőleg nem csĂśkken, az őszi nagy mezőgazdasĂĄgi munkĂĄk idejĂŠre literenkĂŠnt legalĂĄbb 360 forintos gĂĄzolajĂĄr jĂłsolhatĂł. SzakĂŠrtők ezzel kapcsolatban Ăşgy vĂŠlik, a dĂ­zelĂĄr a 400 forintot idĂŠn mĂŠg nem fogja elĂŠrni.

Â