close
Természetvédelmi területre épült volna a megapark
Egyéb - Megújuló

Természetvédelmi területre épült volna a megapark

A briteknek eddig sem ment tĂşl jĂłl a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokkal kapcsolatos cĂŠlok elĂŠrĂŠse. A napokban tĂśrtĂŠnt szĂŠlerőmű-park vĂŠtĂłval azonban nem csak egy fejlesztĂŠst vetett vissza a kormĂĄnyzat – termĂŠszetvĂŠdelmi szempontbĂłl jogosan -, de a teljes energetikai szektort is figyelmeztette, mi vĂĄrhatĂł a „gondatlanul” kijelĂślt helyszĂ­neket illetően. Az Independent cĂ­mű lap Ă­rĂĄsa szerint 181 szĂŠlturbinĂĄt terveztek a skĂłt partoknĂĄl fekvő HebridĂĄk szigetcsoport egyik tagjĂĄn, ĂĄm az egy az EurĂłpai UniĂł ĂĄltal speciĂĄlisan vĂŠdett terĂźletnek minősĂźl, hivatalosan a „Lewis Peatlands speciĂĄlis vĂŠdettsĂŠgű terĂźletkĂŠnt” van nyilvĂĄntartva. Ez pedig az EU madĂĄrvĂŠdelmi direktĂ­vĂĄja alĂĄ esik, amely tĂśbbek kĂśzĂśtt az arany sast, az ĂŠszaki bĂşvĂĄr ĂŠs a sarki bĂşvĂĄr nevű madarakat vĂŠdi.

A skĂłt energiaĂźgyi miniszter, Jim Mather szerint amennyiben egy beruhĂĄzĂĄs nagymĂŠrtĂŠkben veszĂŠlyezteti az ĂŠlővilĂĄgot, ilyen fejlesztĂŠsre nem adhatja ĂĄldĂĄsĂĄt a tĂĄrca. A dĂśntĂŠs mindenesetre igen tiszta jelzĂŠst jelent a jĂśvőre nĂŠzve a fejlesztőknek, plĂĄne, hogy a kĂźlĂśnbĂśző megĂşjulĂłs fejlesztĂŠsek robbanĂĄsszerűen terjedtek el az uniĂł terĂźletĂŠn, s a jĂśvőben sem lesz ez mĂĄskĂŠnt. A beruhĂĄzĂłk vĂĄrhatĂłan nem kaphatnak zĂśld utat azon esetekben, ha a fejlesztĂŠsĂźk komolyan sĂŠrtheti az uniĂł kĂŠt vadvĂŠdelmi tĂśrvĂŠnyĂŠt.

Mather szerint a Lewis tĂśrvĂŠny azonban csak arra a helyre szĂłl, Ă­gy a megĂşjulĂłk terjeszkedĂŠse folytatĂłdhat SkĂłcia nagy rĂŠszĂŠn, beleĂŠrtve akĂĄr a HebridĂĄkat is. „A dĂśntĂŠs nem jelenti azt, hogy nem ĂŠpĂźlhet szĂŠlpark a Nyugati-szigeteken” – kĂśzĂślte a miniszter. A fentiek ellenĂŠre a tĂĄrca vezetője bĂ­zik abban, hogy SkĂłcia elĂŠri cĂŠljĂĄt: 2020-ra a villamos energia előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak felĂŠt megĂşjulĂł erőművekből szerzi majd.

A Lewis Wind Power nĂŠvre keresztelt, ĂĄm vĂŠgĂźl meghiĂşsĂ­tott fejlesztĂŠs ĂŠrtĂŠke mintegy fĂŠlmilliĂĄrd font lett volna, s az Amec ĂŠs a British Energy Renewables kĂśzĂśs fejlesztĂŠsekĂŠnt jĂśtt volna lĂŠtre. RĂĄadĂĄsul eredetileg 234 szĂŠlerőművet tartalmazott a fejlesztĂŠs, ezt csĂśkkentettĂŠk le 181-re.