close
Európa: ‘nemzetközi megoldás’ szükséges a tárolóhoz
Atom - Egyéb

Európa: ‘nemzetközi megoldás’ szükséges a tárolóhoz

NemzetkĂśzi megkĂśzelĂ­tĂŠs ĂŠs a mĂŠlygeolĂłgiai tĂĄrolĂł befogadĂĄsĂĄĂŠrt versenyező helyi kĂśzĂśssĂŠgek szĂźksĂŠgesek a radioaktĂ­v hulladĂŠkok kĂŠrdĂŠsĂŠnek kezelĂŠsĂŠhez, jelentette ki Hans Codee, a hollandiai radioaktĂ­v hulladĂŠkokĂŠrt felelős szervezet (COVRA) vezetője. 

HozzĂĄtette, az atomenergia mĂĄs terĂźletei, mint pĂŠldĂĄul az urĂĄndĂşsĂ­tĂĄs ĂŠs a villamosenergia-termelĂŠs nemzetkĂśzi egyĂźttműkĂśdĂŠsben zajlik, Ă­gy nincs ok, hogy ne ugyanĂ­gy legyen a hulladĂŠkok kapcsĂĄn is.

Kijelentette: nemzetkĂśzi tĂĄrolĂłra van szĂźksĂŠg, ĂŠs rĂĄmutatott, hogy a NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠg (NAÜ) mĂĄr tett lĂŠpĂŠseket a kĂŠrdĂŠs tanulmĂĄnyozĂĄsa ĂŠrdekĂŠben. Mohamed ElBaradei, a NAÜ főigazgatĂłja mĂĄr ĂŠvek Ăłta a nemzetkĂśzi megkĂśzelĂ­tĂŠs megfontolĂĄsĂĄt javasolja a kiĂŠgett nukleĂĄris fűtőelemek kezelĂŠse ĂŠs a nagyaktivitĂĄsĂş radioaktĂ­v hulladĂŠkok elhelyezĂŠse kĂŠrdĂŠsĂŠben.

Codee 2005-ben ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak elmondta: EurĂłpĂĄban kĂŠt vagy hĂĄrom mĂŠlygeolĂłgiai tĂĄrolĂłt kellene ĂŠpĂ­teni ahelyett, hogy minden orszĂĄgban sajĂĄt tĂĄrolĂł lĂŠtesĂźlne.

Â