close
A kanadai hatóság teljes felülvizsgálatot tart a kutatóreaktoron
Atom - Egyéb

A kanadai hatóság teljes felülvizsgálatot tart a kutatóreaktoron

A kanadai nukleĂĄris hatĂłsĂĄg (Canadian Nuclear Safety Commission – CNSC) bejelentette: 2008. ĂĄprilis 11-ĂŠn teljes hatĂłsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlatot kezdtek az Ontario ĂĄllamban lĂŠvő National Research Universal (NRU) kutatĂłreaktoron.

A 2007. december 12-i hatĂĄrozat alapjĂĄn 120 napra kaptak felmentĂŠst a nehĂŠzvĂ­z szivattyĂşk Ăźzemzavari energiaellĂĄtĂł rendszerhez kapcsolĂĄsĂĄra. A reaktor 2007. novemberĂŠben ĂĄllt le karbantartĂĄs miatt. MiutĂĄn a hatĂłsĂĄg kĂŠpviselői kijelentettĂŠk, hogy a kĂŠrdĂŠst mĂĄr 2005 vĂŠgĂŠig meg kellett volna oldani, a leĂĄllĂĄs idejĂŠt meghosszabbĂ­tottĂĄk, hogy a szivattyĂşkat bekĂśthessĂŠk a rendszerbe.

Linda Keent, a CNSC akkori vezetőjĂŠt 2008 januĂĄrjĂĄban elbocsĂĄtottĂĄk, miutĂĄn Gary Lunn, a nemzeti erőforrĂĄsokĂŠrt felelős miniszter kijelentette: a karbantartĂĄs miatti leĂĄllĂĄs meghosszabbĂ­tĂĄsa “hazai ĂŠs nemzetkĂśzi egĂŠszsĂŠgĂźgyi krĂ­zissel fenyeget”. Ugyanakkor tĂśbb parlamenti kĂŠpviselő bĂ­rĂĄlta a kormĂĄny beavatkozĂĄsĂĄt a hatĂłsĂĄgi eljĂĄrĂĄsba ĂŠs Keen levĂĄltĂĄsĂĄt pĂŠldanĂŠlkĂźlinek nevezte.

A kanadai kormĂĄny egyik Ăşjabb rendelete felhĂ­vja a hatĂłsĂĄgot: vegye figyelembe azon kanadai ĂĄllampolgĂĄrokat, akik egĂŠszsĂŠge a reaktorban előĂĄllĂ­tott izotĂłpokkal vĂŠgzett orvosi beavatkozĂĄsokon mĂşlik.

Michael Binder, a CNSC elnĂśke kijelentette, a rendelet “a jĂśvőben rĂŠsze lesz az engedĂŠlyezĂŠshez kapcsolĂłdĂł megfontolĂĄsoknak”. “A reaktor biztonsĂĄgosan Ăźzemel, ĂŠs az Ăźzemeltető ĂŠs a hatĂłsĂĄg szakĂŠrtői megĂĄllapodtak, hogy tĂśrekedni fognak a hatĂłsĂĄgi előĂ­rĂĄsok hatĂŠkony teljesĂ­tĂŠsĂŠre, hogy biztosĂ­tsĂĄk, ehhez hasonlĂł esemĂŠnyek a jĂśvőben nem fordulnak elő. A kĂŠt szivattyĂşnak az Ăźzemzavari energiaellĂĄtĂł rendszerhez tĂśrtĂŠnő kapcsolĂĄsĂĄval ĂśsszefĂźggő fejlesztĂŠsek teljesen befejeződtek.”

Â