close
Vajon hol lehet a plafon?
Blog - Egyéb - Olaj

Vajon hol lehet a plafon?

JĂł reggelt, Ăşj rekordokat! – nagyjĂĄbĂłl ezzel a gondolattal is elindulhatna a hĂŠt az olajpiacon. Az ĂŠjszakai elektronikus kereskedĂŠs alatt ugyanis az ĂĄr tartotta a mĂşlt hĂŠt pĂŠnteken beĂĄllĂ­tott 116-117 dollĂĄros, hordĂłnkĂŠnti sĂĄvot. Az Ăşj rekord 117,05 dollĂĄr, mĂ­g a jelenlegi kereskedĂŠs a hordĂłnkĂŠnti 116,73 dollĂĄron forog, ami 4 centtel haladja meg a pĂŠnteki New York-i zĂĄrĂĄst. Londonban egy hordĂł ĂŠszaki-tengeri BrentĂŠrt 113,98 dollĂĄrt kĂŠrnek. Az ok gyakorlatilag a szokĂĄsos: geopolitikai tĂŠnyezők, illetve az OPEC hajthatatlansĂĄga a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠt illetően. A kartell egyik tagja vasĂĄrnap ismĂŠt kijelentette, hogy nem szĂźksĂŠges a kvĂłta emelĂŠse, mivel vĂŠlemĂŠnyĂźk szerint egy jĂłl ellĂĄtott piacon nem tĂśrnĂŠk le az ĂĄrakat a kvĂłtaemelĂŠssel.

Chakib Khelil, AlgĂŠria energia ĂŠs bĂĄnyaĂźgyi minisztere emlĂŠkeztette az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłkat arra is, hogy tavaly egy hasonlĂł kĂ­sĂŠrlet, mĂĄrmint hogy a kitermelĂŠs emelĂŠsĂŠvel tĂśrjĂŠk le az ĂĄrakat kudarcba fulladt. Az OPEC főtitkĂĄr, Abdullah al-Badri szerint a dollĂĄr tovĂĄbbi gyengĂŠlkedĂŠsĂŠvel mĂŠg magasabbra emelkedhetnek az ĂĄrak az olajpiacon.

A fekete arany ĂĄra 22 szĂĄzalĂŠkot emelkedett az ĂŠv eleje Ăłta, a mĂĄr emlĂ­tett dollĂĄr, illetve kĂśzel-keleti ĂŠs nigĂŠriai geopolitikai esemĂŠnyek hatĂĄsĂĄra. Az afrikai orszĂĄgban egyĂŠbirĂĄnt ĂŠppen pĂŠnteken tĂĄmadt meg felkelők egy csoportja, egy a Royal Dutch Shell ĂĄltal Ăźzemeltetett csővezetĂŠket.

NĂŠmi ĂśrĂśm az ĂźrĂśmben, hogy a Marseille-i dokkmunkĂĄsok vasĂĄrnap Ăşgy dĂśntĂśttek felfĂźggesztik a dokkreformokĂŠrt folytatott sztrĂĄjkjukat, igaz szerdĂĄra Ăşjabb 24 ĂłrĂĄs leĂĄllĂĄst Ă­gĂŠrnek. A csĂźtĂśrtĂśkĂśn kezdődĂśtt munkabeszĂźntetĂŠs miatt kĂŠnytelen volt leĂĄllni az orszĂĄg legnagyobb olajkikĂśtője, a Fos Lavera, ahol 20 hajĂł vĂĄrt kirakodĂĄsra mĂŠg vasĂĄrnap is. A kikĂśtő nyolc dĂŠl-franciaorszĂĄgi finomĂ­tĂłt lĂĄt el nyersolajjal, s kapacitĂĄsa napi 800 ezer hordĂł.

A piac nem ĂŠrtĂŠkelte tĂşl jĂłl az amerikai kormĂĄny azon dĂśntĂŠsĂŠt sem, hogy az nem halasztja el a nyĂĄri, stratĂŠgiai kĂŠszletvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt abban az esetben sem, ha a nyersolaj ĂĄra tartĂłsan a hordĂłnkĂŠnti 100 dollĂĄr felett marad. Minden esetre a kereskedők jĂłl bevĂĄsĂĄroltak a mĂşlt hĂŠten: a vĂŠteli oldal ugyanis a korĂĄbbi 64 699-ről, 66 526-ra emelkedett a New York-i ĂĄrutőzsdĂŠn.