close
Líbiának tetszene a gázkartell
Egyéb - Gáz

Líbiának tetszene a gázkartell

ErőprĂłba. LĂ­bia ĂźdvĂśzĂślte az OPEC olajkartell műkĂśdĂŠsĂŠhez hasonlĂł gĂĄzkereskedelmi szervezet lĂŠtrehozĂĄsĂĄnak ĂśtletĂŠt.

LĂ­bia szerint is remek Ăśtlet egy gĂĄzkartell lĂŠtrehozĂĄsa, idĂŠzi a Reuters a helyi Jana hĂ­rĂźgynĂśksĂŠget. Moammer Gaddafi lĂ­biai elnĂśknek ĂĄllĂ­tĂłlag nagyon tetszene, ha orszĂĄga tagja lehetne egy olyan szervezetnek, amely a vilĂĄg egĂŠsz gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄt ellenőriznĂŠ, erről Vlagyimir Putyin orosz elnĂśknek beszĂŠlt az orosz-lĂ­biai kĂŠtoldalĂş kapcsolatokrĂłl tartott tanĂĄcskozĂĄson.

Gaddafi szerint a gĂĄzexportĂĄlĂł orszĂĄgok mĂĄr rĂĄĂŠbredtek annak a fontossĂĄgĂĄra, milyen hasznos lenne, ha egy olyan nemzetkĂśzi szerepű kartellt hoznĂĄnak lĂŠtre, mint amilyen az olajpiacon az OPEC. KĂśzĂślte, hogy a terv megvalĂłsĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben hamarosan megindulnak a bevonandĂł orszĂĄgokkal a tĂĄrgyalĂĄsok.

SzakĂŠrtők szerint azonban az olaj ĂŠs a gĂĄz piacĂĄnak kĂźlĂśnbĂśzősĂŠgei miatt nem lehet egy ugyanolyan rugalmasan műkĂśdő gĂĄzkartellt lĂŠtrehozni, mint amilyen az olajkartell. PĂŠldĂĄul a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠsek tĂśbbnyire hosszĂştĂĄvĂşak, ezekben az ĂĄrak kalkulĂĄsĂĄsĂĄnak kĂŠplete stabil ĂŠs a szĂĄllĂ­tott mennyisĂŠg is jĂłl be van hatĂĄrolva. Minden kartellszerű fellĂŠpĂŠsen ezen szerződĂŠsek megsĂŠrtĂŠsĂŠvel jĂĄrna. RĂĄadĂĄsul az EU ĂŠs az USA is ellenzi a kartell lĂŠtrehozĂĄsĂĄt, mondvĂĄn az alĂĄĂĄsnĂĄ a globĂĄlis energiabiztonsĂĄgot ĂŠs ĂĄrmanipulĂĄlĂĄsra adna lehetősĂŠget.