close
Elvi gázcsövek, gyakorlati áremelések
Egyéb - Gáz

Elvi gázcsövek, gyakorlati áremelések

JĂśvőre a Gazprom mĂĄr 300-400 dollĂĄrĂŠrt adhatja a gĂĄz ezer kĂśbmĂŠterĂŠt EurĂłpĂĄnak – jelentette be Alexander Medvegyev, az orosz gĂĄzmogul vezĂŠrigazgatĂł-helyettese. SzĂĄmĂ­tĂĄsaink szerint hazĂĄnk feltehetőleg ennek felső tartomĂĄnyĂĄba kerĂźl majd: nĂĄlunk ugyanis – egy 1996-os gĂĄzĂĄrkĂŠplet szerint – mĂĄr ĂĄprilisban 340 dollĂĄrt kĂŠr majd az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.
 A mostani, hordĂłnkĂŠnt 100 dollĂĄrt kĂśzelĂ­tő olajĂĄrak pedig mĂŠg csak ezutĂĄn ĂŠpĂźlnĂŠnek be a tarifĂĄba. Mivel a tĂĄrsasĂĄg az idĂŠn viszonylag alacsonyabb ĂĄron, 270 dollĂĄrĂŠrt is szĂĄllĂ­tott, egy ĂŠv alatt akĂĄr 40 szĂĄzalĂŠkkal is emelkedhet hazĂĄnk gĂĄzimportĂĄra. A vezĂŠrigazgatĂł-helyettes Ăłvott az uniĂłs gĂĄzpiac ĂĄrfelszabadĂ­tĂĄsĂĄtĂłl, ami szerinte akĂĄr 50 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠshez vezethet. A minap pedig Ăşgy fogalmazott: ha EurĂłpa “akadĂĄlyozza” az ide tervezett Északi, illetve DĂŠli ĂĄramlat nevű gĂĄzvezetĂŠk kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt, gĂĄzhiĂĄnnyal kell szembesĂźlnie. MagyarorszĂĄg ugyanakkor – legalĂĄbbis a kommunikĂĄciĂł szintjĂŠn – elsősorban a Gazpromnak elvi versenytĂĄrsĂĄul szolgĂĄlĂł, “ĂśsszeurĂłpai” Nabucco gĂĄzvezetĂŠkterv mellett ĂĄll. Tegnap az MTI tudĂłsĂ­tĂĄsa szerint Garamhegyi Ábel, a GazdasĂĄgi ĂŠs KĂśzlekedĂŠsi MinisztĂŠrium ĂĄllamtitkĂĄra bejelentette: KĂłka JĂĄnos tĂĄrcavezető, valamint HernĂĄdi Zsolt, a Mol elnĂśke a jelentős gĂĄzforrĂĄsokkal bĂ­rĂł AzerbajdzsĂĄnba ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄnba, illetve a fontos szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonalnak szĂĄmĂ­tĂł TĂśrĂśkorszĂĄgba lĂĄtogat, “lendĂźletet adni” a Nabucco-projektnek. (A Mol a Nabucco- ĂŠs a DĂŠli ĂĄramlat-tervben is rĂŠszt vesz.) KĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva az ĂĄllamtitkĂĄr Ăşgy vĂŠlte: az, hogy az osztrĂĄk OMV – amely szintĂŠn tagja a Nabucco-szĂśvetsĂŠgnek – a Gazpromot befektetőkĂŠnt vonja be kĂŠszĂźlő baumgarteni gĂĄzelosztĂłkĂśzpontjĂĄba, nem veszĂŠlyezteti a Nabucco-tervet. (A Nabucco elvben nyitott az orosz gĂĄzra.)

Az immĂĄron az eurĂłpai ĂśszszefogĂĄs presztĂ­zskĂŠrdĂŠsĂŠvĂŠ vĂĄlt terv kapcsĂĄn konkrĂŠtumok tovĂĄbbra sem ismertek. BĂĄr lapunknak Reinhard Mitschek, az Ăśt rĂŠszt vevő orszĂĄg gĂĄzcĂŠgĂŠt tĂśmĂśrĂ­tő Nabucco Gas Pipeline GmbH Ăźgyvezetője szeptemberben azt nyilatkozta: oktĂłber-novemberben megnevezik a hatodik bevonandĂł tagot, erre mĂĄig nem kerĂźlt sor. Igaz, mĂĄr egy hetedik tag felvĂŠteli lehetősĂŠgĂŠről is hallani. A cĂŠg oktĂłberben azt is bejelentette, hogy a KazahsztĂĄnban folytatott tĂĄrgyalĂĄsokat kĂśvetően ez az orszĂĄg is “szĂĄllĂ­that” majd gĂĄzt a Nabucco vezetĂŠken. Jelentős lehetsĂŠges forrĂĄskĂŠnt rendre szĂłba kerĂźl IrĂĄn is, ĂĄm az orszĂĄg bevonĂĄsĂĄtĂłl a – DĂŠli ĂĄramlattal szemben egyĂŠbkĂŠnt a NabuccĂłt favorizĂĄlĂł – EgyesĂźlt Államok berzenkedik. SzakĂŠrtők szerint bĂĄrhogy is dőlnek el a vitĂĄk, 2015 előtt egyik vezetĂŠk sem ĂŠri el hazĂĄnkat.