close
Kelet-Nyugat közötti gázút török-görög összefogással
Egyéb - Gáz

Kelet-Nyugat közötti gázút török-görög összefogással

FelavattĂĄk a GĂśrĂśgorszĂĄg ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg kĂśzĂśtti gĂĄzvezetĂŠket. A beruhĂĄzĂĄsrĂłl Recep Tayyip Erdogan tĂśrĂśk miniszterelnĂśk Ăşgy vĂŠlekedik, hogy ĂĄltala olyan, kelet ĂŠs nyugat kĂśzĂśtti energia Ăştvonal jĂśn lĂŠtre, amely segĂ­t a tĂŠrsĂŠg felvirĂĄgoztatĂĄsĂĄban. EurĂłpa szĂĄmĂĄra a gĂĄzimport diverzifikĂĄlĂĄsĂĄban rejlik a projekt fő előnye.
 VasĂĄrnap ĂźnnepĂŠlyes keretek kĂśzĂśtt felavattĂĄk TĂśrĂśkorszĂĄgban a TĂśrĂśkorszĂĄg-GĂśrĂśgorszĂĄg FĂśldgĂĄz vezetĂŠket. Az esemĂŠnyen rĂŠszt vett Recep Tayyip Erdogan tĂśrĂśk miniszterelnĂśk ĂŠs gĂśrĂśg kollĂŠgĂĄja, Kostas Karamanlis, s persze mĂĄs tisztviselők is, jelenti a fĂŠlhivatalos AntalĂłlia hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. A csĂśvet az ĂŠszak-tĂśrĂśkorszĂĄgi Karacabey telepĂźlĂŠs ĂŠs az ĂŠszakkelet gĂśrĂśgorszĂĄgi Komotini kĂśzĂśtt fektettĂŠk le. Erdogan nagy jelentősĂŠgűnek nevezte a beruhĂĄzĂĄst, amely rĂŠvĂŠn mĂłd nyĂ­lik orszĂĄga első eurĂłpai tranzitjĂĄra, s szĂĄmos Ăşjabb gĂśrĂśg-tĂśrĂśk energiaipari egyĂźttműkĂśdĂŠsre is.

A 285 kilomĂŠteres vezetĂŠk lefektetĂŠse kĂśzel 300 milliĂł dollĂĄrba kerĂźlt. Tervezett ĂŠves kapacitĂĄsa 12 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter. Ebből 3,6 milliĂĄrd jut GĂśrĂśgorszĂĄgnak ĂŠs 8 milliĂĄrd OlaszorszĂĄgnak. A gĂĄz a Kaszpi-tĂŠrsĂŠgből ĂŠrkezik.

A projektnek politikai jelentősĂŠge is van GĂśrĂśgorszĂĄg ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg egymĂĄshoz valĂł kĂśzeledĂŠse szempontjĂĄbĂłl. Mint Karamamlis rĂĄmutatott, „azt bizonyĂ­tja, hogy harmĂłniĂĄban tudunk ĂŠlni ĂŠs annak mindkĂŠt orszĂĄg hasznĂĄt lĂĄtja”. Karamanlis kĂśzĂślte mĂŠg, hogy megĂşjĂ­tja Ankara uniĂłs csatlakozĂĄsi tĂśrekvĂŠse tĂĄmogatĂĄsĂĄt.

A vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről egy 2003. eleji kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄson dĂśntĂśttek a felek, az alapkőletĂŠteli ĂźnnepsĂŠg pedig 2005. jĂşliusĂĄban volt. A cső meghosszabbĂ­thatĂł OlaszorszĂĄgig, ez Ăşjabb 217 kilomĂŠternyi tenger alatti cső lefektetĂŠsĂŠt jelenti, a beruhĂĄzĂĄs 2010-re zĂĄrulhat. A tĂśrĂśk-gĂśrĂśg hatĂĄron tartott ĂźnnepsĂŠgen rĂŠszt vett Samuel Bodman amerikai energia miniszter is, aki szintĂŠn alĂĄhĂşzta a beruhĂĄzĂĄs fontossĂĄgĂĄt. A projektet az EU is tĂĄmogatja, hiszen ĂĄltala nőhet gĂĄzforrĂĄsai szĂĄma ĂŠs csĂśkkenhet fő szĂĄllĂ­tĂłjĂĄtĂłl, OroszorszĂĄgtĂłl valĂł fĂźggĂŠse.