close
Csökkenhetne a benzinár, csak akarni kell?
Egyéb - Olaj

Csökkenhetne a benzinár, csak akarni kell?

A kormĂĄny egyelőre nem tervezi az ĂźzemanyagĂĄrak jĂśvedĂŠki adĂłjĂĄnak, illetve ĂĄfa-tartalmĂĄnak csĂśkkentĂŠsĂŠt – derĂźl ki a gazdasĂĄgi tĂĄrca ĂŠs a kormĂĄnyszĂłvivő MTI-nek adott tĂĄjĂŠkoztatĂĄsĂĄbĂłl. A szocialistĂĄk hĂŠtfői sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjukon Ăşgy ĂŠrtĂŠkeltĂŠk: a kormĂĄny tehet a benzinĂĄrak nĂśvekedĂŠsĂŠről, a drĂĄgulĂĄst az olajĂĄr nem indokolja, az annak a kĂśvetkezmĂŠnye, hogy a forint gyengĂźlt a dollĂĄrhoz kĂŠpest. Az MSZP emlĂŠkeztette a kormĂĄnyt, hogy nĂŠhĂĄny hĂłnapja ellenzĂŠkből mĂŠg azt ĂĄllĂ­tottĂĄk, az orszĂĄg vezetőinek van lehetősĂŠge az ĂźzemanyagĂĄrak csĂśkkentĂŠsĂŠre, csak akarniuk kell.

HĂŠtfőn az MTI piaci forrĂĄsokbĂłl szĂĄrmazĂł ĂŠrtesĂźlĂŠs alapjĂĄn azt kĂśzĂślte, hogy a Mol bruttĂł 3-3 forinttal emeli a 95-Ăśs benzin ĂŠs a gĂĄzolaj literenkĂŠnti nagykereskedelmi ĂĄrĂĄt szerdĂĄn, s ezzel Ăşjabb tĂśrtĂŠnelmi csĂşcsra nőnek az ĂĄrak: a benzin ĂĄtlagĂĄra 363-364 forintra emelkedik, a gĂĄzolajĂŠ pedig 354 forintra.

Az MTI azon megkeresĂŠsĂŠre, hogy tervezi-e a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium az Ăźzemanyagok jĂśvedĂŠki adĂłjĂĄnak mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠt, esetleg dolgoznak-e ki mĂĄs megoldĂĄst, hogy ne emelkedjen tovĂĄbb a benzin ĂŠs a gĂĄzolaj ĂĄra, a tĂĄrca sajtĂłosztĂĄlya azt kĂśzĂślte: “a kormĂĄny eddigi tĂśrvĂŠnyjavaslataiban nem vĂĄltoztatott az Ăźzemanyagok jĂśvedĂŠki adĂłjĂĄnak a mĂŠrtĂŠkĂŠn. A jĂśvedĂŠki adĂł utolsĂł emelĂŠsĂŠről mĂŠg az előző kormĂĄny dĂśntĂśtt 2010. januĂĄr 1-jĂŠvel”.

A Fidesz-KDNP kormĂĄny azonban az ĂĄrufuvarozĂłk ĂŠs a szemĂŠlyszĂĄllĂ­tĂĄst vĂŠgzők megsegĂ­tĂŠse ĂŠrdekĂŠben lĂŠtrehozta a kereskedelmi gĂĄzolaj intĂŠzmĂŠnyĂŠt. Ezzel az intĂŠzkedĂŠsĂŠvel lehetővĂŠ tette az ĂŠrintett szektorok rĂŠszĂŠre a kereskedelmi gĂĄzolaj utĂĄni rĂŠszleges jĂśvedĂŠki adĂł-visszaigĂŠnylĂŠst, literenkĂŠnt 6,50 forint mĂŠrtĂŠkben – tettĂŠk hozzĂĄ.

Nagy Anna kormĂĄnyszĂłvivő az MTI-nek a tĂŠma kapcsĂĄn azt mondta, nincs napirenden Ăşjabb adĂłvĂĄltozĂĄs a mĂĄr bejelentetteken tĂşl. Az idei adĂłcsĂśkkentĂŠseknek kĂŠt fő csapĂĄsirĂĄnya van: az egykulcsos, csalĂĄdi adĂłrendszer ĂŠs ehhez kapcsolĂłdĂłan a csalĂĄdi adĂłkedvezmĂŠny bevezetĂŠse, valamint a vĂĄllalkozĂĄsok tĂĄmogatĂĄsa a tĂĄrsasĂĄgi adĂł 19-ről 10 szĂĄzalĂŠkra tĂśrtĂŠnt csĂśkkentĂŠsĂŠvel. Ezzel a kĂŠt intĂŠzkedĂŠssel 600-700 milliĂĄrd forinttal tĂśbb marad a lakossĂĄgnĂĄl ĂŠs a vĂĄllalkozĂĄsoknĂĄl – kĂśzĂślte.