close
Ukrajna többet fizet az orosz gázért
Egyéb - Gáz

Ukrajna többet fizet az orosz gázért

Ukrajna kÊnytelen lesz az Êv elsþ negyedÊben tÜbbet fizetni az orosz gåzÊrt, mint az elmúlt Êv utolsó hårom hónapjåban. Hiåba jelezte, hogy a piaci helyzet olyan módon våltozott meg, amibþl årcsÜkkentÊs kÜvetkezne, az eladó hajthatatlan. Csak akkor enged az emelÊsbþl, ha kap is valamit. Tavaly a hadiflotta tovåbbi 10 Êven å való krími ållomåsozåsåt kÊrte, most az ukrån gåzhålózat valamely hånyadåt. Egyelþre nem kapja. Ukrajna kÜzben ÜrÜmmel fogadja, hogy a terßletÊn mÝkÜdþ kßlfÜldi cÊgek nÜvelik gåztermelÊsßket. Most Êpp egy lengyel tårsasåg hallatott a sikereirþl.

Az év elsõ negyedében Ukrajna 4,7 százalékkal többet fizet az orosz gázért, mint 2010 utolsó három hónapjában, írja az Interfax Ukrajna, ukrán kormányforrásokra hivatkozva. A 2010 utolsó negyedéves, ezer köbméterenkénti ár 252 dollár volt. A Reuters egy független elemzõre hivatkozva azt írta a múlt hónapban, hogy az idén átlagosan 280-290 dollárra nõnek az orosz gázárak, az olaj drágulása miatt. (Az orosz gáz exportárát alapvetõen két olajtermék mediterrán piaci jegyzéseihez kötik, de a végsõ árat befolyásolja a dollár és az importõr ország devizájának árfolyamalakulása is.) A 2009 elején aláírt, tízéves orosz-ukrán gázszállítási szerzõdés szerint az ukrajnai importárat negyedévenként felül kell vizsgálni. (Éppen úgy, mint más vevõkkel.) Az ukrán kormány viszont azt mondta, hogy árcsökkentést akar, mert a piaci helyzet is megváltozott. Oroszország azt válaszolta, hogy kész engedni az árból, ha a csökkentésnek megfelelõ mértékben tulajdonrészt szerezhet az ukrajnai gázhálózatból. Ez azonban olyan megállapodás, amelyet Kijev vonakodik megkötni, de elemzõk szerint a helyzet egy lehetséges megoldása.

UkrajnĂĄn keresztĂźl jut el EurĂłpĂĄba az itteni piacra szĂĄnt orosz gĂĄz 80 szĂĄzalĂŠka. (A tĂśbbi FehĂŠroroszorszĂĄgon keresztĂźl.) Tavaly mĂĄr kĂśtĂśtt Ukrajna ĂŠs OroszorszĂĄg egy olyan szerzĂľdĂŠst, amely alacsonyabban tartja az UkrajnĂĄnak eladandĂł orosz gĂĄz ĂĄrĂĄt: eszerint meghosszabbĂ­tottĂĄk a KrĂ­m-fĂŠlszigeten ĂĄllomĂĄsozĂł orosz haditengerĂŠszet tartĂłzkodĂĄsi idejĂŠt 10 ĂŠvvel.

Ukrajna nincs teljesen kiszolgĂĄltatva az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsoknak, mert van sajĂĄt termelĂŠse is. GĂĄzfelhozatalĂĄt az elmĂşlt ĂŠvekben jelentĂľsen segĂ­tettĂŠk kĂźlfĂśldi tĂĄrsasĂĄgok. Tegnap ĂŠpp egy lengyel cĂŠg, a feltĂĄrĂĄsokra szakosodott Kulczyk Oil Ventures jelentette be, hogy sikert hozott az M-19 nevĂť, ukrajnai kĂştjĂĄnak fĂşrĂĄsi eredmĂŠnye. A kutat az ukrajnai KUB-Gas tĂĄrsasĂĄg Ăźzemelteti. Adatai szerint naponta mintegy ĂśtmillliĂł kĂśblĂĄb (kĂśrĂźlbelĂźl 190 ezer kĂśbmĂŠter) gĂĄzt ad a kĂşt. A kutat vĂĄrhatĂłan hozzĂĄkapcsoljĂĄk a mintegy kĂŠt kilomĂŠterre lĂŠvĂľ Makejev mezĂľn mĂťkĂśdĂľ gĂĄzfeldolgozĂł lĂŠtesĂ­tmĂŠnyekhez az ĂŠv mĂĄsodik felĂŠben. A Kulczyk kĂśzlemĂŠnye szerint a tervezett csĂşcstermelĂŠs a fenti sokszorosa. A Kulczyk tavaly jĂşniusban vette meg a KUB-gas 70 szĂĄzalĂŠkĂĄt.

A lengyel tĂĄrsasĂĄg terve persze egy szerĂŠny lehetĂľsĂŠg a sok kĂśzĂźl, amelyek rĂŠvĂŠn erĂľsĂśdhet az ukrajnai gĂĄztermelĂŠs. Keleti szomszĂŠdunk olaj- ĂŠs gĂĄzkincse 2,3 milliĂĄrd hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠkre tehetĂľ, ennek – kĂŠt ĂŠvvel ezelĂľtt adatok szerint – a gĂĄz a 87 szĂĄzalĂŠkĂĄt teszi ki. Ukrajna ellenĂľrzi a vilĂĄg bizonyĂ­tott gĂĄzkĂŠszleteinek a 0,6 ĂŠs olajkĂŠszleteinek a 0,2 szĂĄzalĂŠkĂĄt.