close
Brüsszel nem tud a Nabucco és a Déli Áramlat egyesítéséről
Egyéb - Gáz

Brüsszel nem tud a Nabucco és a Déli Áramlat egyesítéséről

Az EurĂłpai BizottsĂĄgnak nincs tudomĂĄsa olyan tervről, amelynek keretĂŠben egyesĂ­tenĂŠk a Nabucco ĂŠs a DĂŠli Áramlat nevű, tervezett gĂĄzvezetĂŠkeket – jelentette ki a testĂźlet egyik szĂłvivője hĂŠtfőn BrĂźsszelben. HozzĂĄtette, hogy az EurĂłpai UniĂł szĂĄmĂĄra tovĂĄbbra is prioritĂĄs az Ăşgynevezett dĂŠli energiafolyosĂł kiĂŠpĂ­tĂŠse, mert nĂśveli a diverzifikĂĄciĂłt, azaz az energiabeszerzĂŠsi lehetősĂŠgek kĂśrĂŠt.

 A bizottsĂĄg szokĂĄsos napi sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn azĂŠrt kerĂźlt szĂłba a tĂŠma, mert David Thorne, az EgyesĂźlt Államok rĂłmai nagykĂśvete egy lapinterjĂşban megemlĂ­tette a kĂŠt projekt egyesĂ­tĂŠsĂŠnek lehetősĂŠgĂŠt.

GĂźnther Oettinger energiaĂźgyi biztos szĂłvivője hangoztatta, az EU fontosnak tartja, hogy kĂśzvetlen kijutĂĄssal rendelkezzen a Kaszpi-tenger rĂŠgiĂłjĂĄra. Ezt tekintetbe vĂŠve a bizottsĂĄg minden olyan vezetĂŠket ĂźdvĂśzĂśl, amely az energiabeszerzĂŠsi lehetősĂŠgeket szĂŠlesĂ­ti.

dĂŠli folyosĂł fő projektje BrĂźsszel szemĂŠben tovĂĄbbra is a Nabucco – szĂśgezte le a szĂłvivő. HozzĂĄtette: Sok terv van az asztalon.

EmlĂŠkeztetett arra is, hogy Oettinger ĂŠs JosĂŠ Manuel Durao Barroso bizottsĂĄgi elnĂśk a napokban AzerbajdzsĂĄnba ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄnba utazik, hogy előmozdĂ­tsĂĄk az Ăşgynevezett dĂŠli energiafolyosĂł ĂźgyĂŠt. Nagyon fontos időszakrĂłl van szĂł, mert Baku a kĂśzeljĂśvőben kĂ­vĂĄn hatĂĄrozni arrĂłl, melyik tervet tĂĄmogatja – fűzte hozzĂĄ.

Barroso maga is beszĂŠlt erről az ĂştrĂłl mĂşlt heti sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn. Kijelentette: a bizottsĂĄg azt szeretnĂŠ, ha a Nabucco sikertĂśrtĂŠnet lenne. Az uniĂł energiaszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak biztonsĂĄgossĂĄ ĂŠs szerteĂĄgazĂłbbĂĄ tĂŠtele stratĂŠgiai cĂŠl – fogalmazott akkor az elnĂśk.

Az EU a februĂĄr elejĂŠn BrĂźsszelben tartandĂł (a soros magyar elnĂśksĂŠg idejĂŠn elsőkĂŠnt rendezendő) csĂşcstalĂĄlkozĂłn kiemelt kĂŠrdĂŠskĂŠnt foglalkozik az energiaĂĄgazat ĂźgyĂŠvel.