close
Kormányzati gázármatek
Egyéb - Gáz

Kormányzati gázármatek

Az illetĂŠkes minisztĂŠrium szombaton Ăşjabb statisztikai mutatvĂĄnyokkal reagĂĄlt arra a NĂŠpszabadsĂĄg ĂĄltal mĂşlt hĂŠtfőn felvetett kĂŠrdĂŠsre, miĂŠrt beszĂŠl a kormĂĄnyzat egyszĂĄzalĂŠkos gĂĄzĂĄremelĂŠsről, mikor januĂĄrtĂłl 1200 kĂśbmĂŠter fogyasztĂĄs felett 12–16 szĂĄzalĂŠkkal nő a tarifa – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A NĂŠpszabadsĂĄg megnevezĂŠse nĂŠlkĂźl a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium (NFM) kĂśzlemĂŠnyben reagĂĄlt a gĂĄzĂĄrakkal kapcsolatos felvetĂŠsekre. A NĂŠpszabadsĂĄg hĂŠtfőn vilĂĄgĂ­tott rĂĄ: mikĂśzben a kormĂĄny kĂśvetkezetesen hĂŠt fogyasztĂĄsi sĂĄvrĂłl ĂŠs 10 szĂĄzalĂŠk alatti gĂĄzĂĄremelkedĂŠsről beszĂŠl, a december 31-ĂŠn kihozott idei gĂĄzĂĄrszabĂĄlyok 1200 kĂśbmĂŠter ĂŠves fogyasztĂĄs felett szolgĂĄltatĂłnkĂŠnt 12–16 szĂĄzalĂŠkos gĂĄzdĂ­jemelkedĂŠsről szĂłlnak. Az Energiaklub nevű civil szervezet csĂźtĂśrtĂśki, ugyanezen ellentmondĂĄsra rĂĄvilĂĄgĂ­tĂł elemzĂŠse kapcsĂĄn a minisztĂŠrium szombaton tett kĂśzzĂŠ ĂĄllĂĄsfoglalĂĄst. A tĂĄrca leszĂśgezi: a hĂĄztartĂĄsok 66 szĂĄzalĂŠka szĂĄmĂĄra tovĂĄbbra sem, vagy csak egy szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli ĂĄremelkedĂŠs vĂĄrhatĂł.

E kommunikĂĄciĂłs fordulat az ĂĄremelĂŠs ĂŠs a megĂŠrzett ĂĄremelĂŠs fogalmĂĄnak megkĂźlĂśnbĂśztetĂŠsĂŠvel nyer ĂŠrtelmet. Vagyis ĂŠrvelĂŠsĂźk alapjĂĄn 1500 kĂśbmĂŠteres fogyasztĂĄsig – az ilyenkor az utolsĂł 300 kĂśbmĂŠterre kĂŠtsĂŠgtelenĂźl ĂŠletbe lĂŠpő 12–16 szĂĄzalĂŠkos dĂ­jemelĂŠs mellett – ĂŠves szinten, minden egyĂŠb szĂĄmlatĂŠtelt is figyelembe vĂŠve, ĂĄtlagosan egy szĂĄzalĂŠk „kĂśrĂźli” drĂĄgulĂĄs adĂłdik. (KorĂĄbban 1500 kĂśbmĂŠterig kĂśvetkezetesen 0,7 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠst kĂśzĂśltek.) A legtĂśbbet fogyasztĂłk esetĂŠben is csupĂĄn 10 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli emelkedĂŠsre lehet szĂĄmĂ­tani – teszik hozzĂĄ. (KorĂĄbban hatĂĄrozottan azt „kommunikĂĄltĂĄk”, hogy senki szĂĄmĂĄra nem nő 10 szĂĄzalĂŠk felett a tarifa.) StatisztikĂĄik a Magyar Energia Hivatal szolgĂĄltatĂłi adatain alapulnak, a lakossĂĄghoz sorolt legkisebb cĂŠgeket is beleĂŠrtve – ĂŠrvelnek.

HozzĂĄteszik: a vĂŠgfelhasznĂĄlĂłk ĂĄltal fizetendő gĂĄzĂĄr alapvetően kĂŠt fő alkotĂłelemből ĂŠpĂźl fel: az alapdĂ­jbĂłl ĂŠs a gĂĄzdĂ­jbĂłl. A kormĂĄny dĂśntĂŠse ĂŠrtelmĂŠben az alapdĂ­j egyik „egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra jogosult fogyasztĂĄsi kategĂłria” (lĂŠnyegĂŠben a lakossĂĄg) szĂĄmĂĄra sem emelkedett. A gĂĄzdĂ­j esetĂŠben pedig – mint most előszĂśr kĂśzlik – kĂŠt ĂĄrkategĂłria „kerĂźlt meghatĂĄrozĂĄsra”. (Az alapdĂ­j az ĂŠvi ĂĄtlagszĂĄmla kevesebb mint tĂ­z szĂĄzalĂŠka, Ă­gy az ĂĄremelĂŠst is csak ilyen arĂĄnyban tompĂ­tja.)

VĂŠgtĂŠre is megvĂŠdik korĂĄbbi hĂŠtsĂĄvos kommunikĂĄciĂłjukat. ÁllĂĄspontjuk szerint a fentiek nem mondanak ellent a korĂĄbban bemutatott 500 kĂśbmĂŠterenkĂŠnti fogyasztĂĄsi sĂĄvokhoz szĂĄmĂ­tott ĂĄtlagos ĂĄremelkedĂŠsi mĂŠrtĂŠkeknek, hiszen a fogyasztĂł ĂĄltal tĂŠnylegesen megĂŠrzett ĂĄremelĂŠs a kĂŠt ĂĄrkategĂłria dĂ­jĂĄbĂłl (ezek ĂŠves fogyasztĂĄson belĂźli arĂĄnyĂĄbĂłl) ĂŠs tĂŠnyleges fogyasztĂĄsĂĄbĂłl adĂłdik. Ez jogszabĂĄlyi rendelkezĂŠs nĂŠlkĂźl is a korĂĄbban bemutatott ĂĄremelĂŠsi sĂĄvoknak megfelelően alakul – szĂśgezik le.

TÜbbÊ-kevÊsbÊ helyesek vagyunk 

Az MTI kifejezett kĂŠrdĂŠsĂŠre Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium (NFM) ĂĄllamtitkĂĄra szombat dĂŠlutĂĄn reagĂĄlt a NĂŠpszabadsĂĄg felvetĂŠseire. MegfogalmazĂĄsa szerint a lapunk ĂĄltal „tĂśbbĂŠ-kevĂŠsbĂŠ helyesen szĂĄmolt” gĂĄzdĂ­j a vĂŠgső gĂĄzfogyasztĂĄsi ĂĄrban alacsonyabb emelkedĂŠssel jelenik meg, ĂŠs az megegyezik az NFM korĂĄbban nyilvĂĄnossĂĄgra hozott tĂĄjĂŠkoztatĂĄsi adataival. KorĂĄbban az NFM alĂĄ tartozĂł Magyar Energia Hivatal is csak az MTI-ben ĂŠs honlapjĂĄn reagĂĄlt a NĂŠpszabadsĂĄg kĂŠrdĂŠseire.

A tĂŠnyek A 2011. januĂĄr 1-je ĂŠs december 31-e kĂśzĂśtti lakossĂĄgi gĂĄzfogyasztĂĄs dĂ­ja 1200 kĂśbmĂŠterig nem vĂĄltozik.

Az 1200 kĂśbmĂŠter feletti fogyasztĂĄs dĂ­ja a GDF SueznĂŠl mintegy 12, az E.ON-nĂĄl ĂŠs a TigĂĄznĂĄl mintegy 15, a FőgĂĄznĂĄl pedig mintegy 16 szĂĄzalĂŠkkal nő. Az ĂŠvi kiadĂĄs az egyĂŠni fogyasztĂĄsi szokĂĄsok ĂŠs a vĂĄltozatlan alapdĂ­j fĂźggvĂŠnyĂŠben ennĂŠl kisebb mĂŠrtĂŠkben emelkedik.

A regisztrĂĄlt hĂĄromgyerekes csalĂĄdok szĂĄmĂĄra a magasabb tarifa 1800 kĂśbmĂŠter felett lĂŠp ĂŠrvĂŠnybe. A hatĂĄr tovĂĄbbi gyermekenkĂŠnt 300-300 kĂśbmĂŠterrel nő.

A kĂśzĂśs gĂĄzmĂŠrőjű tĂĄrsashĂĄzak tarifĂĄja 1200 kĂśbmĂŠter felett mintegy Ăśt szĂĄzalĂŠkkal nő.