close
A CEZ 300 milliárd koronát ruház be 2011-2015 között
Áram - Egyéb

A CEZ 300 milliárd koronát ruház be 2011-2015 között

Mintegy 160 milliĂĄrd koronĂĄt ruhĂĄz be a Cseh Energetikai Művek (CEZ)
2011 ĂŠs 2015 kĂśzĂśtt csehorszĂĄgi hőerőműveiben – kĂśzĂślte Martin Roman, a
CEZ vezĂŠrigazgatĂłja az E15 cseh gazdasĂĄgi napilap hĂŠtfői kiadĂĄsĂĄban
megjelent interjĂşban. TovĂĄbbi beruhĂĄzĂĄsaikkal ez az Ăśsszeg elĂŠri a 300 milliĂĄrd koronĂĄt. Az elmĂşlt Ăśt ĂŠves időszakban a beruhĂĄzĂĄsok ĂŠrtĂŠke
100 milliĂĄrd korona kĂśrĂźl mozgott.

A 160 milliĂĄrd koronĂĄs, belfĂśldi beruhĂĄzĂĄsi keretből finanszĂ­rozzĂĄk Tusimice, Ledvice, PrunĂŠrov ĂŠs Pocerady hőerőművek korszerűsĂ­tĂŠsĂŠt. A vezĂŠrigazgatĂł kĂśzlĂŠse meglepő, mert a CEZ tavaly novemberben azt kĂśzĂślte, hogy a kĂśvetkező Ăśt ĂŠvre mintegy 78 milliĂĄrd koronĂĄval csĂśkkenti.

“Annak ellenĂŠre, hogy korĂĄbban beruhĂĄzĂĄsaink visszafogĂĄsĂĄrĂłl adtunk hĂ­r, a valĂłs helyzet most az, hogy a kĂśvetkező Ăśt ĂŠves időszakban tĂśbbet fogunk kĂślteni, mint a korĂĄbbi ĂŠvekben” – jelentette ki Roman. Ugyanakkor megerősĂ­tette: a tovĂĄbbi terĂźleteken valĂł beruhĂĄzĂĄsokkal egyĂźtt a CEZ beruhĂĄzĂĄsainak ĂśsszĂŠrtĂŠke megkĂśzelĂ­ti a 300 milliĂĄrd koronĂĄt.

Roman szerint az Ăşj ĂŠs korszerűsĂ­tett hőerőművek nyeresĂŠget fognak termelni a CEZ-nek egy olyan időszakban, amikor bevĂŠteleit mĂĄr nem alapozhatja az ĂĄram ĂĄrĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠre. A CEZ azzal szĂĄmol, hogy a kĂśvetkező legalĂĄbb hĂĄrom ĂŠvben CsehorszĂĄgban nem fognak emelkedni, hanem a jelenlegi szinten maradnak az ĂĄramĂĄrak.

“A nyeresĂŠget az Ăşj forrĂĄsok teremtik elő, elsősorban Ledvice ĂŠs Pocerady, amelyeket most korszerűsĂ­tĂźnk” – mutatott rĂĄ a vezĂŠrigazgatĂł.

A kĂśvetkező időszak legnagyobb beruhĂĄzĂĄsa azonban a TemelĂ­ni Atomerőmű, ahol a tervek szerint kĂŠt Ăşj reaktort ĂŠpĂ­tenek. Ez a beruhĂĄzĂĄs 2014-ben vĂĄlik aktuĂĄlissĂĄ.

Ugyanakkor azzal is szĂĄmol a CEZ, hogy kĂźlfĂśldi beruhĂĄzĂĄsai is egyre nagyobb nyeresĂŠget fognak termelni.

A csehorszĂĄgi ĂĄrampiacon a CEZ azt szeretnĂŠ elĂŠrni, hogy az Ăşj szolgĂĄltatĂłk megjelenĂŠse utĂĄn is tartĂłsan meg tudjon tartani tĂśbb mint 40 szĂĄzalĂŠkos piaci rĂŠszesedĂŠst. Az ĂĄrampiacon valĂł vesztesĂŠgeit a CEZ a gĂĄzpiacon szeretnĂŠ kompenzĂĄlni.