close
Kínai uránbánya Nigerben
Atom - Egyéb

Kínai uránbánya Nigerben

A KĂ­nai Nemzeti NukleĂĄris VĂĄllalat (China National Nuclear Corporation –
CNNC) megkezdte a prĂłbaĂźzemet a nigeri Azelik urĂĄnbĂĄnyĂĄban. A pekingi
hĂĄtterű cĂŠg az első hordĂł urĂĄnt 2010. december 30-ĂĄn hozta felszĂ­nre a
nyugat-afrikai orszĂĄgban.

A bĂĄnya 37,2 szĂĄzalĂŠkban a CNNC ĂŠrdekeltsĂŠgĂŠbe tartozĂł China Uranium Corporation birtokĂĄban van, amely egyben a KĂ­na ĂĄltal feltĂĄrt első tengeren tĂşli urĂĄnlelőhely lesz, amikor az ĂŠv sorĂĄn megkezdi teljes ĂźzemĂŠt.

Az Azelik bĂĄnya hĂĄrom lelőhelyből ĂĄll, becsĂźlt kimerĂźlĂŠsi ideje 17 ĂŠv. A becslĂŠsek szerint kb. 11 ezer tonna urĂĄnt hozhatnak felszĂ­nre.

KĂ­nĂĄban 13 atomreaktor Ăźzemel, ĂŠs 26 ĂĄll ĂŠpĂ­tĂŠs alatt. Az orszĂĄg 2020-ra 50-80 gigawatt beĂŠpĂ­tett nukleĂĄris kapacitĂĄssal fog rendelkezni, mintegy 70-90 Ăźzemelő atomreaktorral. Ez egyben azt jelenti, hogy 2020-ban az ĂŠves kĂ­nai urĂĄnfogyasztĂĄs elĂŠri majd a 9000-14000 tonnĂĄt, habĂĄr ennek egy rĂŠszĂŠt ĂşjrahasznosĂ­tott urĂĄnt ĂŠs plutĂłniumot tartalmazĂł MOX (kevert urĂĄn-plutĂłnium oxid) ĂźzemanyagbĂłl fogjĂĄk fedezni.

Az OECD NukleĂĄris Energia ÜgynĂśksĂŠg ĂĄltal tavaly kĂśzzĂŠtett felmĂŠrĂŠs szerint mind az urĂĄnkĂŠszletek, az urĂĄntermelĂŠs ĂŠs a szĂźksĂŠgletek is nőnek, ĂŠs a jelenleg azonosĂ­tott forrĂĄsok mintegy 100 ĂŠvre elegendőek.