close
Csak Törökországig érne a Nabucco West
Blog - Egyéb - Gáz

Csak Törökországig érne a Nabucco West

A Nabucco konzorcium szerdán benyújtotta a „Nabucco West” gázvezeték megépítésre vonatkozó ajánlatát a Shah Deniz II konzorciumnak. A gázvezeték a bolgár-török határtól a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-térségből.

„Meggyőződésünk, hogy versenyképes és mindenre kiterjedő ajánlatot tettünk a Shah Deniz II konzorciumnak. Hiszünk abban, hogy ez az ajánlat egyformán előnyös mind a részvényeseink, mind pedig a gázellátók számára.” – mondta Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezető igazgatója.

A „Nabucco West”, a Nabucco eredeti tervéhez képest módosított gázvezeték koncepció, mely 1300 km hosszan a bolgár-török határtól Baumgartenig futna. A gázvezeték a tervek szerint kezdetben Azerbajdzsánból szállítana gázt, majd a jövőbeli európai gázszállítási igényeknek megfelelően tovább fejleszthető a Kaszpi-térség és a Közel-Kelet irányába. A Kormányközi Megállapodás, a projekttámogatási megállapodások és harmadik felek számára nyújtott kivételek biztosítják a „Nabucco West” stabil jogi kereteit, hasonlóan az eredeti Nabucco változathoz, ráadásul az Európai Unió területén ugyanazon az útvonalon futna a vezeték. Végleges döntés arról, hogy mely vezeték szállítsa az azeri gázt Európába 2013-ban várható.

A Mol április 23-án jelentette be, hogy a Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni, ezért eladja részesedését a konzorciumban. A Mol szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. Másrészről a projekt vezetése a mai napig nem tudott olyan gázforrást találni és biztosítani, amely elegendő gázzal látná el a vezetéket – vélekedik a Mol.

A Nabucco magyarországi szakasza, körülbelül 384 kilométer hosszú lesz, a Nabucco megépítése a magyar iparnak is előnyös, a gázszállítás megindulása után pedig jelentős bevételeket jelent. Az, hogy a kivitelezés pontosan mikor kezdődik, az a termelőkön múlik. 

A jól tájékozott szakmai közvélemény szerint minél több földgázvezeték, annál jobb, a hányatott sorsú Nabucco-t is ideértve – legalábbis ez derül ki az energiainfo.hu legfrisebb on-line felméréséből. Könnyen lehet azonbanb, hogy ugyanaz a helyzet, mint a zöldenergiákkal kapcsoaltos felmérések esetében: kell, csak ne jelentsen költségnövekedést.