close
A nukleáris megújulás kapujában
Atom - Egyéb

A nukleáris megújulás kapujában

Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár képviselte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot az Európai Nukleáris Energia Fórum (ENEF) ülésén 2012. május 14-15-én, Pozsonyban.

A találkozót idén hetedik alkalommal rendezték meg magas rangú kormányzati tisztviselők, az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselői, az energiaipari nagyvállalatok vezetői, ágazati szakszervezetek és civil szervezetek delegáltjai részvételével. A fórumon szó esett az európai atomerőművek stressz tesztjének eredményeiről, az európai nukleáris biztonsági szabályozás kibővítéséről. A felek az Európai Unió energetikai útitervéhez (Roadmap 2050) kapcsolódva az atomenergia jövőjére és a nukleáris transzparenciára vonatkozó kérdéseket is megvitattak.

Az egyeztetést megnyitó Robert Fico szlovák kormányfő és Petr Necas cseh miniszterelnök kijelentették, hogy a stressz tesztet mindkét ország részéről lezártnak tekintik, annak pozitív eredményeit üdvözölik, és szorgalmazzák megállapításainak mielőbbi gyakorlati hasznosítását.

A fórum résztvevői az atomenergia, mint alacsony szén-dioxid kibocsátású technológia Európai Bizottság általi támogatásának szükségességét hangsúlyozták. A felszólalók által hivatkozott szakértői vélemények szerint nukleáris bővítések nélkül nem teljesíthetőek az európai dekarbonizációs vállalások az energiatermelésben és a közlekedésben.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejött ENEF az Európai Unió tagállamainak nukleáris energetika terén érdekelt szervezeteit tömörítő fórum. Működésének célja a nemzetek közötti rendszeres eszmecsere elősegítése a szakterület aktuális kérdéseiről és a továbblépési lehetőségekről, fejlesztésekről.