close
Beszállt a Déli Áramlatba az EdF és a BASF
Egyéb - Gáz

Beszállt a Déli Áramlatba az EdF és a BASF

Megszßletett a megållapodås az ElectricitÊ de France, a BASF Ês a DÊli Áramlat beruhåzói kÜzÜtt. A kÊt új rÊsztvevþ az eredetileg 50 szåzalÊkot birtokló ENI rÊszesedÊsÊnek rovåsåra jut fejenkÊnt 15 szåzalÊkhoz a gåzvezetÊk projektben.

A francia EdF (ElectricitÊ de France) Ês a nÊmet BASF (Badische Anilin- und Soda-Fabrik) 15-15 szåzalÊkos arånyban vesznek rÊszt a DÊli Áramlat gåzvezetÊk beruhåzåsåban. A megegyezÊs a francia elektromos vållalatånak, a vilåg legnagyobb vegyi vållalatånak vezetþi Ês Alekszej Miller, a fþberuhåzó orosz Gazprom igazgatósågi elnÜke kÜzÜtt szßletett meg kedden.

A szerzþdÊst szeptember 16-ån írjåk alå a felek Szocsiban. Ennek ÊrtelmÊben a Gazprom megtartja 50 szåzalÊkåt, az új rÊsztvevþk az ENI felÊbþl kapjåk meg hånyadukat, így az olasz ållami olajvållalat 50 szåzalÊka 20-ra esik. A DÊli Áramlat elsþ lÊpÊskÊnt a Fekete-tenger alatt kÜti majd Üssze Oroszorszågot Bulgåriåval, ahonnan vagy GÜrÜgorszågon åt Olaszorszåg, vagy Magyarorszåg ÊrintÊsÊvel kerßl az ausztriai elosztókÜzpontba.

A vezetĂŠk elsĂľ ĂĄga 2015-tĂľl Ăźzemelhet a tervek szerint, a kĂśltsĂŠgeket jelenleg 15,5 milliĂĄrd eurĂłra becslik. A Gazprom ĂŠs az ENI tĂśbb, mint 40 ĂŠves partnersĂŠgre tekint vissza, OlaszorszĂĄg az egyik legnagyobb eurĂłpai orosz gĂĄzimportĂľr. A kĂŠt vĂĄllalatnak 2035-ig ĂŠrvĂŠnyes adĂĄsvĂŠteli szerzĂľdĂŠse 2006-ban szĂźletett, ĂŠvi 3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzrĂłl. CserĂŠbe a Gazprom rĂŠszesedĂŠst kapott az ENI egyes nemzetkĂśzi ĂŠrdekeltsĂŠgeibĂľl.

A DÊli Áramlatot kivitelezþ vållalkozåst, a South Stream AG-t 2008-ban regisztråltatta a kÊt vållalat Svåjcban, fele-fele arånyú rÊszesedÊssel. Az EdF-fel 2010 júniusåtól kezdþdtek a håromoldalú tårgyalåsok annak esetleges belÊpÊsÊrþl. FÊl Êvvel kÊsþbb a Winteshall Holding, NÊmetorszåg legnagyobb szÊnhidrogÊntermelþ vållalatåval kÜtÜtt szåndÊknyilatkozat arról, hogy rÊszt vesz a gåzvezetÊk nem szårazfÜldi rÊszÊnek ÊpítÊsÊben.