close
Őrzi előkelő helyét a Mol a régió vállalatai között
Egyéb - Olaj

Őrzi előkelő helyét a Mol a régió vállalatai között

A kĂśzĂŠp-eurĂłpai cĂŠgek Deloitte ĂĄltal kĂŠszĂ­tett 500-as listĂĄjĂĄn 15.530 milliĂł eurĂłs tavalyi nettĂł ĂĄrbevĂŠtelĂŠvel tartja mĂĄsodik helyĂŠt a Mol

A Deloitte kĂśnyvvizsgĂĄlĂł ĂŠs tanĂĄcsadĂł cĂŠg ĂĄltal ĂŠvente elkĂŠszĂ­tett rĂŠgiĂłs 500-as lista ĂŠlĂŠn a lengyel PKN Orlen olajipari vĂĄllalat ĂĄll. Az idei 500-as listĂĄt is a lengyel cĂŠgek uraljĂĄk: a vĂĄllalatok tĂśbb mint egyharmadĂĄt LengyelorszĂĄg adja, Ăśsszesen 173 vĂĄllalattal, mĂ­g CsehorszĂĄgot 80, MagyarorszĂĄgot pedig 68 cĂŠg kĂŠpviseli a rangsorban. Az ĂśsszesĂ­tĂŠsben harmadik – 8.698 milliĂł eurĂłs tavalyi nettĂł ĂĄrbevĂŠtellel – a cseh Skoda, a negyedik helyen pedig az ukrĂĄn Naftogas ĂĄll. A Deloitte hangsĂşlyozza: 2010-ben az egy ĂŠvvel korĂĄbbi 16 szĂĄzalĂŠk utĂĄn a listĂĄn szereplő cĂŠgeknek mĂĄr csaknem 80 szĂĄzalĂŠka nĂśvekvő bevĂŠtelt kĂśnyvelhetett el.

A kĂśzlemĂŠny idĂŠzi Seres BĂŠlĂĄt, a Deloitte kĂśzĂŠp-eurĂłpai pĂŠnzĂźgyi tanĂĄcsadĂĄsi ĂźzletĂĄgĂĄnak Ăźgyvezető partnerĂŠt, aki szerint azonban a nĂśvekedĂŠs illĂŠkony. A vĂĄlsĂĄgbĂłl kilĂĄbalĂł orszĂĄgok – mint pĂŠldĂĄul LengyelorszĂĄg, CsehorszĂĄg ĂŠs SzlovĂĄkia – ĂŠs a vĂĄlsĂĄgot lassabban lekĂźzdő orszĂĄgok – RomĂĄnia, MagyarorszĂĄg ĂŠs HorvĂĄtorszĂĄg – idĂŠn ugyanazokkal a gondokkal szembesĂźlnek: a fogyasztĂĄs fokozatos visszaesĂŠsĂŠvel, szigorĂş kĂśltsĂŠgmegszorĂ­tĂĄssal a cĂŠgeknĂŠl, valamint az exportlehetősĂŠgek fenyegetettsĂŠgĂŠvel a nyugati gazdasĂĄgok lassulĂĄsa miatt.

A korĂĄbbi ĂŠvekhez hasonlĂłan a ranglistĂĄt tovĂĄbbra is a rĂŠgiĂł energiaipari vĂĄllalatai dominĂĄljĂĄk, a legnagyobb szĂĄmbeli nĂśvekedĂŠst mĂŠgis a gyĂĄripar produkĂĄlta, mely jĂłl tĂźkrĂśzi a 2010-es ĂŠv exportorientĂĄlt ipari termelĂŠsnĂśvekedĂŠsĂŠt – olvashatĂł a kĂśzlemĂŠnyben.

 

Â